Havaların soğuması ve günlerin kısalmaya başlamasıyla birlikte, insanlar gündüzlerin ne zaman uzamaya başlayacağını merak ediyor. Bu değişim genellikle kış gündönümü ile birlikte yaşanır. Peki, Günler ne zaman uzayacak, uzamaya başlıyor? İşte, 2023 kış gündönümü tarihi...

GÜNLER NE ZAMAN UZAYACAK?

Kış gündönümü (21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar.

Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay’da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.

 Kış Gündönümü

Özellikle kuzey yarımkürede yaşayanlar, kış mevsiminin zirvesi olan kış gündönümünün ardından günlerin uzamaya başlamasıyla birlikte bahara doğru adım atmaya başlıyorlar. Güneşin yeryüzüne daha uzun süre ulaşması, doğanın uyanışına ve sıcaklıkların artmasına katkı sağlıyor.

Kışın serin ve kısa günleri geride bırakarak, doğanın canlanışına şahit olacağımız günler yaklaşıyor. Gündüzlerin giderek uzaması, güneşin daha fazla enerji sağlaması anlamına gelirken, bu durumun ruh halimize olumlu etkiler yapması bekleniyor.

 Kış Gündönümü 3

Güneş ışınlarının yeryüzüne daha dik açıyla gelmeye başlamasıyla birlikte, günlük aktivitelerimizi daha uzun süre yapma şansına sahip olacağımız bu dönemi bekleyenler için güzel günler kapıda!

 Kış Gündönümü 4

GÜNLER NE ZAMAN UZAMAYA BAŞLAR?

Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği 21 Aralık tarihi, kış gündönümü olarak adlandırılır. Bu tarihle birlikte geceler kısalmaya, gündüzler ise uzamaya başlar. Bilimsel açıklamaya göre, Oğlak Dönencesi'ne dik gelen güneş ışınları, Güney Yarımküre'ye en dik, Kuzey Yarımküre'ye ise en eğik açıyla gelir.

 Kış Gündönümü 1

21 Aralık'ta yaşanan bu olaylar aynı zamanda şu etkileri de beraberinde getirir:

  • Güney Yarımküre'de yaz, Kuzey Yarımküre'de kış mevsiminin başlangıcı olur.
  • Oğlak Dönencesi'nin üzerindeki karaların iç kısımları, en yüksek sıcaklıklara ulaşır.
  • Güney Yarımküre'de en uzun gündüz yaşanırken, Kuzey Yarımküre'de en uzun gece meydana gelir.
  • Kuzey Kutup Dairesi'nde gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise gündüz 24 saat süreyle devam eder.

Bu belirgin dönemle birlikte gündüzlerin giderek uzaması, güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu Oğlak Dönencesi'nde gölge oluşmamasına neden olur. Aydınlanma çizgisi Kutup dairelerinden geçer ve güneye gidildikçe gündüz süresi artar.

 Kış Gündönümü 2

Ülkemizde, 21 Aralık'ta en uzun gündüzü yaşayan şehir Hatay iken, en uzun geceyi geçiren şehir ise Sinop'tur. Bu tarih itibarıyla güneş ışınlarının etkisiyle günler kademeli olarak uzamaya, havalar ise ısınmaya başlar. Artan gün ışığı, doğanın uyanışına ve bahara geçişe işaret eder.