İçişleri Bakanlığı, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın, Anayasa'nın 127'nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'nci maddesi gereğince görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Hakkari Valisi Ali Çelik, Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi.

Hakkari Valisi Ali Celik 03062024 1

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA GEREKÇELERİ

İçişleri Bakanlığı, Sıddık Akış'ın PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı ve örgüt adına sözde sorgulamalar yapıp sözde vergi topladığı gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldığını belirtti. Sıddık Akış'ın yasa dışı yürüyüşler ve terörist cenazeleri gibi eylemleri organize ettiği, halka ve esnafa baskı yaparak eylemlere katılım sağladığı iddia edildi. Ayrıca kepenk kapatmaya karşı çıkan esnafı terör örgütü adına tehdit ettiği açıklandı.

Siddik Akis Hakkari Bld Bsk Dem Parti 03062024 1

ÖRGÜT İLE BAĞLANTILAR

Sıddık Akış'ın terör örgütünün mahalle komisyonlarında yer aldığı ve sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, kırsalla irtibatını sürdürdüğü ve küçük yaştaki çocukları ideolojik söylemlerle kandırarak örgüte katılımını sağladığı ifade edildi. Hakkari merkezinde yardım ve yataklık faaliyetlerine devam ettiği ve örgütün kırsal alanından merkeze gelen teröristleri evinde barındırdığı bildirildi.

Siddik Akis Hakkari Bld Bsk Dem Parti 03062024 3

ÜST DÜZEY GÖRÜŞMELER VE HARAÇ

Açıklamada, Sıddık Akış'ın terör örgütünün kırsal alanındaki kamplara giderek üst düzey örgüt mensuplarıyla görüştüğü ve Hakkari merkezindeki vatandaşları sözde vergi adı altında haraca bağladığı belirtildi. Örgütten aldığı talimatlarla vatandaşları tehdit ettiği de ifade edildi.

Siddik Akis Hakkari Bld Bsk Dem Parti 03062024

YARGI SÜRECİ VE GÖZALTI

Mehmet Sıddık Akış hakkında "silahlı terör örgütünü yönetmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava dosyası bulunduğu ve yargılamanın devam ettiği açıklandı. Ayrıca Sıddık Akış'ın Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi.

Siddik Akis Hakkari Bld Bsk Dem Parti 03062024 2

VALİ ÇELİK GÖREVLENDİRİLDİ

Açıklamada, "Bu nedenlerle Mehmet Sıddık Akış, Anayasa'nın 127'nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 45 ve 46'ncı maddeleri uyarınca Hakkari Valisi Ali Çelik, Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir." ifadeleri yer aldı.