Hamas, BMGK’nın ateşkes kararını kabul etti!

“Gazze Şeridi’nde 3 aşamalı ateşkes” önerisine uluslararası destek talep eden ve Hamas’a teklifi kabul etmesi çağrısında bulunan BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararına Hamas’tan cevap geldi. Filistin’in iktidar partisi Hamas, BMGK’dan geçen kararı kabul ettiklerini duyurdu.

Hamas, BMGK’nın ateşkes kararını kabul etti!

ABD Başkanı Joe Biden’ın 31 Mayıs’ta açıkladığı Gazze Şeridi’nde üç aşamalı ateşkes teklifine uluslararası destek talep eden karar tasarısı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunuldu. Karar tasarısı, 14 lehte ve 1 çekimser oyla kabul edildi. Rusya, oylamada çekimser kaldı.

HAMAS KARARI KABUL ETTİ

BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamanın ardından Hamas, kararı kabul ettiğini duyurdu. Hamas yetkilisi Sami Abu Zuhri, detayları görüşmek üzere müzakereye hazır olduklarını belirtti ve İsrail'in bu karara uymasının Washington'a bağlı olduğunu vurguladı. Zuhri, “ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararını uygulayarak işgali derhal sona erdirmeye konusundaki taahhütlerini yerine getirmek için gerçek bir sınavla karşı karşıya” dedi.

GAZZE'DE ÜÇ AŞAMALI ATEŞKES PLANI

İLK AŞAMA: ATEŞKES VE REHİNELERİN SERBEST BIRAKILMASI

ABD Başkanı Biden’ın açıkladığı üç aşamalı ateşkes planının birinci aşaması, İsrailli rehinelerin Filistinli mahkumlar karşılığında serbest bırakılmasıyla birlikte altı aylık ateşkes ilan edilmesini içeriyor. Ayrıca, İsrail güçlerinin Gazze’nin yerleşim yerlerinden çekilmesi ve Filistinli sivillerinin yaşadıkları yerlere dönmesi öngörülüyor. İlk aşama, aynı zamanda Gazze Şeridi’ne insani yardımların güvenli bir şekilde girişini de kapsıyor.

İKİNCİ AŞAMA: DÜŞMANLIKLARIN SONA ERDİRİLMESİ

Planın ikinci aşaması, Gazze’de kalan rehinelerin, İsrail ve Hamas arasında düşmanlığın kalıcı olarak sona erdirilmesine yönelik bir anlaşma ile serbest bırakılmalarını ve İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesini içeriyor.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA: YENİDEN İNŞA VE CENAZELERİN TESLİMİ

Üçüncü aşamada ise Gazze’de bir yeniden inşa planı ve hayatını kaybeden rehinelerin cenazelerinin ailelerine teslim edilmeleri yer alıyor. Bu karar, Gazze Şeridi’nde uzun süredir devam eden çatışmaların sona erdirilmesine yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

gazze karar Hamas Ateşkes BMGK