1265. bölümü 24 Kasım cuma günü ekrana gelen Gelinim Mutfakta programının damak tatlandırıcısı Hanım Bileği tatlısı oldu.

Gelinim Mutfakta programının tatlı bölümünde hanım bileği tatlısının ismi çok zikredilmesine rağmen yemek severlerin aklında tatlının ismi "Hanım Bileziği tatlısı" olarak kaldı.

Gelinim Mutfakta'nın hafta finalinde "Hanım bileği tatlısı" yapılırken sıkça haftanın finalini sırtlayacak yarışmacının "10 adet altın bileziğin" sahibi olacağının anons edilmesi, hem duyumsal karışıklık hem de zihinsel yakıştırma sebebiyle "Hanım Bileği tatlısı", "Hanım Bileziği tatlısı" olarak anılmaya başlandı.

Ancak bu noktada dikkat! Her ne kadar tarifleri birbirlerine yakın olsa da Hanım göbeği tatlısı ile Hanım bileği tatlısını karıştırmamak gerek.

GELİNİM MUTFAKTA HANIM BİLEĞİ TATLISI TARİFİ

Yarışmacılar için hem eğlence hem de çeyrek altın anlamına gelen hafta finalinde yaptırılan hanım bileği tatlısının yapılışına ve hanım bileği tatlısının malzemelerine birlikte göz atalım.

HANIM BİLEĞİ TATLISI MALZEMELERİ

Hanım bileği tatlısının hamuru için gerekli malzemeler şu şekilde:

Un (6 su bardağı)
Tereyağ (10 yemek kaşığı)
Yumurta (2 adet)
Yoğurt (1 su bardağı)
Ilık su (Yarım su bardağı)
Tuz (1 tatlı kaşığı)

Hanım bileği tatlısının hamurunu açmak için 1 su bardağı una ve 1 su bardağı nişastaya ihtiyacımız olacak.

Hanım bileği tatlısının iç harcı için de 2 su bardağı dövülmüş ceviz içi gerekiyor.

Hanım bileği tatlısının şerbeti içinse 3'er su bardağı su ve toz şeker ile 1 yemek kaşığı limon suyu lazım.

Hanım bileği tatlısını kızartmak için yeteri kadar ayçiçek yağı gerekli.

HANIM BİLEĞİ TATLISI YAPILIŞI

Eritilmiş tereyağını, yumurtayı, yoğurdu, tuz ve suyu yoğurma kabına alıyoruz. Yoğururken unu az az eklemek suretiyle pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz.

Yoğurma kabının üzerini sıkıca örtüp yaklaşık olarak yarım saat dinlendiriyoruz. Dinlenen hamuru orta boy yumurta büyüklüğünde bezelere bölüyoruz. Bezelerin üzerine nişasta ve un karışımımızı serpiyor ve oklava yardımıyla bezelerimizi açıyoruz.

Yufkanın üzerine zevkinize göre bir ya da bir buçuk yemek kaşığı ceviz içi serperseniz hanım bileği tatlınız daha lezzetli olacak.

Yufkanın bir ucundan tutuyor ve daire şeklinde açtığımız hamurun tam ortasına denk gelecek şekilde katlıyoruz. Diğer ucunu da aynı şekilde, hamurun tam ortasına gelecek şekilde katlıyoruz. Böylelikle açılmış hamurumuzun iki ucu, hamurun tam ortasında buluşmuş oluyor.

Katladığımız yufkayı 8-9 santimetre ene sahip olacak şekilde keserek parçalara ayırıyoruz. Kestiğimiz her bir hamur parçasını kenarlarından tutarak iki parmak arasına sıkıştırmak suretiyle fiyonk biçimini veriyoruz.

Derin bir yağ tavasına bolca ayçiçek yağı koyup ısıtıp hamurları kızartıyoruz.

Öte yandan hanım bileği tatlısının şerbeti için şeker ve suyu bir tencereye koyarak, ocağımızın bir başka gözünde karıştırıyoruz.

Şekerli suyun kaynamaya başladığını gördüğümüzde limon suyumuzu ekliyoruz. Şerbetin koyulaştığını gördüğümüzde ise ateşin üstünden alıp bir kenarda soğutmaya bırakıyoruz.

Şerbetin ılık seviyeye gelmesi durumunda, kızartmış olduğumuz hamur parçalarını şerbetin içine atıyoruz.

Hamurları, yeteri kadar şerbet emmesi sonrası çıkarıp servis tabağına alıyoruz. Afiyet, bal, tatlı olsun...

Editör: Mevlüt Peker