Hasar tespitte son durum: 90 bin 609 bina yıkık ve ağır hasarlı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, afet bölgelerinde yürütülen hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi verdi. Deprem bölgesinde 684 bin binada hasar tespit çalışması yapıldığını belirten Bakan Kurum, 90 bin 609 binada bulunan 345 bin bağımsız bölümün yıkık, yıkılmak üzere ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Depremden etkilenen illerde yeni yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini belirten Bakan Kurum, eşya taşınma işlemleri hakkında da bilgi verdi.

Hasar tespitte son durum: 90 bin 609 bina yıkık ve ağır hasarlı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’nde afet bölgelerinde yürütülen hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi verdi. Deprem bölgesinde 684 bin binada hasar tespit çalışması yapıldığını belirten Bakan Kurum, 90 bin 609 binada bulunan 345 bin bağımsız bölümün yıkık, yıkılmak üzere ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

KAÇ BİNA YIKILACAK?

Kurum, hasar tespit çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Hasar tespit çalışmalarımızı sahada 7 bin 328 uzmanımızla 11 ilimizde yapıyoruz. Bugüne kadar 3 milyon bağımsız bölümü inceledik, bu 684 bin binaya tekabül ediyor. 90 bin 609 binada yer alan 345 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Bu kapsamda 3 milyon konutun 2 milyon 700 binini de bütün iller için az hasarlı ve hasarsız olduğunun tespitini yapmış olduk. Yine Gaziantep genelinde 34 bin 961 bağımsız bölümden oluşan 14 bin 341 binanın da yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespitini yaptık. Kalan hasarsız ve az hasarlı konutlarımız, orta hasarlı konutlarımıza ilişkin e-devlet üzerinden vatandaşlarımız detaylı her türlü bilgiye ulaşabilirler."

BİNALARDAN EŞYALARIN TAŞINMASI

Binalardan eşya alınma sürecine ilişkin olarak da vatandaşa uyarıda bulunduklarını söyleyen Bakan Kurum, "Eşya taşımak isteyen vatandaşımıza zaten AFAD'dan biz gerekli her türlü desteği ilk günden itibaren veriyoruz. Askerimizle, polisimizle, jandarmamızla, UMKE'mizle, tüm ekiplerimizle birlikte sahadayız ve taşınma sürecini de beraber yöneteceğiz. Acılarımızı paylaşacağız, burada biz başka acılar yaşamak istemiyoruz." dedi.

EŞYA TAŞIMA RAPORU

Eşya taşınma sürecinin valilikler kanalıyla yürütülmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kurum, bazı binaların eşya alınamayacak kadar ağır hasarlı olduğunu aktardı. Bakan Kurum, söz konusu binalara inceleme sonrası "eşya alınabilir" veya "eşya alınamaz" raporu verileceğini kaydetti.

EŞYALAR KORUNACAK

Yerleşim alanında vatandaşın konut bulamaması gibi durumlarda vatandaşların eşyalarının şehirdeki güvenli bir bölgeye taşınacağı bilgisini veren Kurum, "Vatandaşımız evi tuttuğu zaman da eşyalarının taşınma sürecini onlarla birlikte yönetiyor olacağız." diye konuştu.

HASAR TESPİTİ NE ZAMAN BİTECEK?

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarının en geç bir hafta içinde tamamlanacağını belirterek, enkaz kaldırma çalışmalarının özenle yürütüldüğünün altını çizdi.

ENKAZLAR NERELERE DÖKÜLECEK?

Enkazların nerelere götürüleceği bilgisini de veren Kurum, önce ağır hasarlı binaların yıkımının yapılacağını ve bu enkazların şehirlere zarar vermeyecek döküm alanlarına gönderileceğini söyledi. Enkazlarda ayrıştırılabilecek tüm malzemelerin geri dönüşüme tabi tutulacağını da sözlerine ekledi.

YENİ KONUTLARIN YAPIMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Deprem bölgelerine yapılacak yeni konutlar hakkında da bilgi veren Bakan, bugün itibariyle depremden etkilenen illerde yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini belirterek, ilk 30 bin konutun projelendirme çalışmalarının tamamlandığını bu 30 bin konutun ise mart ayı itibariyle inşasına başlanacağını söyledi.

YENİ KONUTLAR İÇİN YERLER BELİRLENDİ

Yeni konutların yapımına ilişkin "10 ilimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi” diyen Bakan Kurum, “Raporlar hazırlanıyor. Daha önce yaptığımız konutlar nasıl ayaktaysa bundan sonra yapacağımız konutlarda da bunu yapacağız. Mart başı itibariyle konutlarımızın TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri Müdürlüğümüzle inşaat faaliyetlerine başlayacağız. Konutlarımız zemin dahil 3-4 katı geçmeyecek. Eski yerleşim alanlarına ilişkin mevcuttaki imar yoğunluğunu zeminlerin detaylı bir şekilde incelenmesine müteakip vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde her türlü imar kısıtlamasını içerir bir süreci yürüteceğiz. Şehirlerimizin 50-100 yılını planlayacağız. İlk önce belirlediğimiz rezerv alanlarda, sonra master planlarda bunları yapacağız. Bu motivasyonla 10 ilimizde eş zamanlı çalışıyoruz. Hasar tespiti tamamlanan yerlerde konutlarımızı yapıyor olacağız." dedi.

Murat Kurum