Yüzyıllardır mantarların iyileştirici "gücü" dünya çapında tıbbi olarak kullanılmıştır. Son birkaç on yılda, bilimsel araştırmalar, bazı mantarların bağışıklık sistemini desteklemeye ve düzenlemeye yardımcı olma yeteneğine sahip güçlü bileşiklerin gücü olduğunu kanıtladı. Güçlü bir bağışıklık güçlendirici olduğu gösterilen en iyi çalışılmış faydalı mantarlardan birinin de hindi kuyruğu mantarı olduğu öğrenildi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Zıraplı
Diğer şifalı mantarlar gibi, hindi kuyruğu mantarlarının da güçlü sağlık yararları olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Zıraplı, ''Mantarlar, insanlık tarihinden uzun bir geçmişe sahip olması ve uzun dayanıklılıkları ile gıda ve tıp konusunda eskiden günümüze bilim adamlarının araştırma konusu olmuştur. Türü ve çeşidi çok fazla olduğu için zaman zaman araştırmalarda zorlanılmış bazen de zehirli olan türlerinden dolayı bir güven problemi oluşmuş. Ancak bu durum onların yararlı etkilerinden faydalanmamamız gerektiği düşüncesi oluşturulmamalıdır. Önümüzdeki yıllarda dünyadaki son gelişmeler, iklim krizi ve gıda krizi gibi sebeplerden dolayı adlarını daha çok zikredeceğiz gibi görülüyor.''
''HİNDİ KUYRUĞU MANTARININ BİLİNEN ZEHİRLİ BİR ETKİSİ YOK''
Sert dokusundan dolayı tüketimi zor olduğu için daha çok kurutulmuş halinden yapılan çay şeklinde ya da öğütülmüş toz halinde kullanılmaktadır. Bilinen zehirli bir etkisi yoktur, ancak alerjik bünyeye sahip olanlar, emzikli veya hamile annelerin doktoruna danışmadan tüketmemesi gerekir. Yetiştiği bölgelere bakacak olursak; İngiltere, İrlanda’dan tutun Kuzey Amerika dahil olmak üzere dünyanın birçok farklı ikliminde yetişmektedir. Ülkemizde ise daha çok Karadeniz bölgesinde görülmektedir. Genellikle yere düşen sert ağaç dalları ve kütüklere yapışık veya yanında yetişmektedir. En yaygın olarak kayın ve meşe gibi sert ağaçlarda görülmektedir. Her mevsim görülebilmekle birlikte daha çok sonbahar ve kış aylarını sevmektedir.
''VİTAMİN AÇISINDAN OLDUKÇA BESLEYİCİ BİR GIDA''
Asya tıbbında, tıbbi değeri en az 2000 yıl öncesine dayanan uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Çin'de bu mantara yun zhi veya bulut mantarı denmektedir. Yapısında bulunan demir minerali başta olmak üzere ayrıca folat, B1,B2 ve B12 vitaminleri ile oldukça besleyici bir gıda olarak karşımıza çıkmaktdır. 1965'te Japonya'da bu mantarı yedikten sonra bir kanser hastasında hastalığın etkilerinin azaldığı ve tekrar nüks etmediğini gözlemleyen bir kimya mühendisi tarafından keşfedilmiştir. Sonraki araştırmalar, içeriğinde bulunan antikanser aktiviteye sahip proteoglikan bileşeninin tanımlanmasına yol açmıştır.
''MANTAR ÜZERİNE ÇOK SAYIDA ÇALIŞMA YAPILMIŞTIR''
Bu mantardan ekstrakte edilen PSP'lerin preklinik ve klinik çalışmalarda akciğer kanseri hastalarında, gastrointestinal kanserlerde ve meme kanserinde hakemli 11 inceleme makalelerinde hem önemli immünolojik hem de onkolojik aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir.Hindi kuyruğu mantarıyla ilgili 37 in vitro (laboratuvar çalışması), 55 hayvan çalışması, 43 yayınlanmış insan klinik çalışması bulunmaktadır. Son yıllarda, 1.094 kolorektal kanser hastasında tüm klinik sonuçlar üzerinde olumlu bir etki gösteren makale yayınlanmıştır. Bu nedenle Krestin (PSK), 1977'de Japon Ulusal Sağlık Kurumu tarafından bir kanser tedavisi olarak onaylanmış.Tüm şifalı mantarlar arasında, aktif bileşenlerin analizi açısından en kapsamlı şekilde çalışılan hindi kuyruğudur.
''KANSER HASTALIKLARINDA OLDUKÇA ETKİLİ''
Sağlıklı ve doğru beslenmenin de koruyucu önlemlerin en başında geldiğini söyleyen Zıraplı, ''Bu mantar türü besleyici olmasının yanında kanser önleyici etkisi ile öne çıkmaktadır. Doğanın bize sunduğu şifalardan elbet faydalanmak gerekiyor. Ancak mucizevi bir besin ve bitki olmadığını tedavinin bireysel olduğunu unutmayalım. Tüm bu olumlu etkiler modern tıbbın ve doktorunuzun uyguladığı tedaviye ek olarak uygulanması gerekmektedir. Ayrıca doktorunuza danışmadan kullanmamanız gerektiğini vurgulamakta fayda var. Sağlıklı bir yaşam için birçok etken var; beslenme, uyku düzeni, spor, ruh ve zihin sağlığı gibi. Önemli olan bu hastalıklara yakalanmadan önlemimizi almaktır'' dedi.