Hıyarcıklı veba nedir? Tarihte birçok salgın hastalık görülmüştür. Çeşitli Vebalar, Tifüs, Asya Gribi gibi salgın hastalıkların ardından, en son Covid-19 ve varyantları hayatımıza girmiş ve salgın hastalıklarla mücadele için çeşitli yöntemler bulunmuştur. Covid-19 ve varyantlarının ardından şimdi de Hıyarcıklı Veba salgını gündemde yerini aldı. Peki Hıyarcıklı Veba nedir, belirtileri nelerdir? Hıyarcıklı Veba Türkiye'de görüldü mü? İşte detaylar...

Zombi Virüsü 4

Hıyarcıklı Veba vakası, ABD’nin Oregon eyaletinde görüldü. ABD sağlık yetkilileri, "hıyarcıklı veba" vakasını doğruladı. Oregon eyaleti Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, 7 Şubat günü yaptığı açıklamada bir vatandaşta "hıyarcıklı vebanın" görüldüğünü belirterek, "Sahibin ve evcil hayvanının yakın temasta bulunduğu tüm kişilerle temasa geçildi ve hastalıkları önlemek için ilaç sağlandı” dedi. Daha önce 2015 yılında da görülen Hıyarcıklı Veba salgını nedir, Türkiye'de var mı? Hıyarcıklı Veba belirtileri neler?

Zombi Virüsü 5

HIYARCIKLI VEBA NEDİR?

Hıyarcıklı veba nedir, nasıl bir hastalıktır? ABD'de yeniden görülmesinin ardından merak ediliyor. Hıyarcıklı Veba, genelde pire ve kemirgenlerden geçer. Bakteriler, bakterinin içeri girdiği en yakın lenf düğümüne saldırır. Bu hıyarcıklar daha sonradan iç kanama sebebiyle mor-siyah rengini alır. Tedavi edilmezse bu lenf düğümlerindeki hıyarcıklar büyür ve vücutta gelişigüzel bir şekilde yayılma gösterir.

maymun-çiçeği-virüsü-mpox-nedir-nasıl-bulaşır-14-aralık-2023-5

HIYARCIKLI VEBA BELİRTİLERİ NELER?

Veba belirtileri, genellikle insanlarda enfekte bir hayvana veya pireye maruz kaldıktan 2 ile 8 gün sonra başlar. Bu semptomlar ani başlayan ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve/veya hıyarcık adı verilen gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümlerini içerebilir. Erken teşhis edilmezse hıyarcıklı veba, septisemik vebaya (kan dolaşımı enfeksiyonu) ve/veya pnömonik vebaya (akciğer enfeksiyonu) dönüşebilir.

maymun-çiçeği-virüsü-mpox-nedir-nasıl-bulaşır-14-aralık-2023-3 

ABD'de görülen Hıyarcıklı Veba hakknda sağlık yetkilileri: "Bu veba türleri daha şiddetlidir ve tedavisi zordur. Neyse ki bu vaka, hastalığın erken evrelerinde tespit edilip tedavi edildi ve toplum için çok az risk oluşturdu. Bulaşıcı hastalık araştırmaları sırasında başka bir veba vakası ortaya çıkmadı” ifadeleri kullanıldı.

koronavirus covid-19 pexels 3

HIYARCIKLI VEBA TÜRKİYE'DE VAR MI?

Hıyarcıklı veba vakası, 7 Şubat 2024 tarihinde ABD’nin Oregon eyaletinde görüldü. Türkiye'de Hıyarcıklı Vebasının olup olmadığı bilinmiyor. Resmi kurumlardan Hıyarcıklı Vebası'nın Türkiye'de olduğuna ilişkin bir açıklama bulunmuyor. 

Editör: Nurseli Fırat