İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da görev yapan başkonsoloslarla buluşma etkinliğinde, Filistin yönelik saldırılarıyla tüm dünyanın tepkisini çeken İsrail ve bu ülkeye karşı Batı ülkelerinin pasif tutumunu eleştirdi.

“1.5 MİLYON FİLİSTİNLİ EVLERİNDEN EDİLDİ”

Konuşmasında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısının insanlık dışı olduğunun belirten İmamoğlu, “Refah, İsrail güçlerinin Gazze'de yok etmediği tek Filistin şehridir. Gazze nüfusunun üçte ikisi, yani yaklaşık 1,5 milyon Filistinli evlerinden edildi ve savaştan kaçarak Refah'a sığındı. Zaten savunmasız ve aşırı kalabalık olan bir şehre yapılan bu saldırı, zalimliğin de ötesindedir." ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar 14 bini çocuk 34 bin kişinin hayatını kaybettiğini aktaran İmamoğlu, Filistinlilere yardım için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

“DAHA KAÇ KİŞİNİN HAYATINI KAYBETMESİ GEREKECEK?”

İmamoğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu eleştirerek, "Netanyahu'nun bu sözde ‘varoluşsal savaşı’ daha kaç cana mal olacak? İsrail 'topyekun zafer' peşinde, Batı da bu katliamı seyrediyor. Bu, tırnak içinde 'zafer kotası'nın, İsrail'e açılan kredinin sınırı nedir? Daha kaç kişinin hayatını kaybetmesi gerekecek?" dedi.

Uluslararası toplumu, barış için daha fazla çaba göstermeye davet eden İmamoğlu, bu hafta sonu, muhtemel işbirliği fırsatlarını görüşmek ve Filistin'deki durumu daha iyi anlamak için Ramallah Belediye Başkanı Issa Kassis'i İstanbul'da ağırlayacağını da dile getirdi. 

“İNSANİ DEĞER BİRİKİMİ ZARAR GÖRMEKTEDİR”

Gazze'deki durumla ilgili uluslararası topluma yönelik eleştirilerde bulunan İmamoğlu, şöyle devam etti:

"Gazze'de yaşanan trajedi konusunda daha güçlü bir duruş içinde olunmaması son derece rahatsız edicidir. Yaşadığımız trajedi karşısında uluslararası toplumun büyük bölümünün sergilediği bu tutum, hukuk ve etik değerler üzerine kurulması gereken küresel barış ve istikrar ihtimalini tehdit etmektedir. Evrensel insani değerler adına şimdiye kadar elde ettiğimiz birikim zarar görmektedir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra antisemitizmin, İslam karşıtlığının ve ırkçılığın hiç olmadığı kadar güçlendiği bir dünyada yaşama riskiyle karşı karşıyayız."