"İdari izin nedir, ne demek?" sorusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kurban Bayramı tatili açıklaması ile en çok konuşulan konular arasında yerini aldı. Peki nedir idari izin? İdari izin özel sektörü kapsar mı? 9 güne çıkarılan Kurban Bayramı tatilinde kimler tatil olacak? İşte konuya ilişkin detaylar..

Erdogan Imza 01062024 2

2024 9 GÜNLÜK KURBAN BAYRAMI TATİLİ

Kurban Bayramı, bu yıl 16-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Bayram öncesinde Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasına yönelik beklentiler artmış, sorgulamalar hız kazanmıştı. Müjde, dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Erdoğan;

"Bayram tatili ile ilgili kararımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Kamu çalışanlarımız için 16 Haziran Pazar günü başlayacak olan Kurban Bayramı sonrasındaki 2 günlük süreyi de idari izin kapsamına aldık. Perşembe ve cuma günlerini de katarak 9 günlük tatil imkanı sağlamış oluyoruz." dedi. Buna göre perşembe ve cuma günleri idari izin kapsamında olacak.

belediye-memur-alımı-kpss-50-55-60-70-puan-3

İDARİ İZİN NEDİR, NE DEMEK?

İdari izin, kamu tarafından alınan ve idare hukuku prensiplerine göre çalışanları kapsamına alan bir izin türüdür. Kanuni bir tatil olarak kabul edilmemesi sebebi ile herkesi kapsamamaktadır.

belediye-memur-alımı-kpss-50-55-60-70-puan-5

İDARİ İZİN KİMLERİ KAPSIYOR, ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI İDARİ İZİNLİ SAYILIR MI

"İdari izinli sayılmak" konusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kurban Bayramı tatili açıklamaları ile sorgulanmaya başlandı. Peki idari izin kimleri kapsar, özel sektör çalışanları idari izinli sayılır mı?

idari izin Genelge’de belirtildiği şekilde kamu personelini kapsamaktadır. İdari izin, kamu tarafından alınan karar neticesinde, kamu çalışanlarının çalışma gününün tatil edilmesidir. Özel hukuka tabi çalışanlar, idari izinli sayılmamaktadır. İdari izin ve tatil dönemlerinde tüm özel sektör işletmeleri gibi bankalar da genellikle açık olmaktadırlar.

Editör: Nurseli Fırat