Konut kredisi faiz oranları detayları belli oldu. Düşük 1.20 faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar şekilleniyor. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ilk kez konut alımına kredi kolaylığı sağlanırken; ikinci ve üçüncü ev alımında kredi kullanımı zorlaştırılıyor. Peki, düşük faizli konut kredisi başvuru tarihleri ve şartları neler? İşte, konu hakkında ayrıntılar...

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurması beklenen 1.20 düşük faizli konut kredisi kampanyasıyla ilgili çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından konunun yıl sonuna kadar Meclis'e sunulması ve TBMM gündemine gelmesi tahmin ediliyor.

ilk evim 5

KONUT KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI

Daha önceki kampanyalarda, konut alınacak şehirde son bir yıl içinde konut satışı yapılmamış olması, hisseli bir konuta sahip olanların hisse oranının %50'den fazla olmaması gibi kriterler uygulanmıştı. İlk kez ev alacaklar için belirli bir süre o şehirde bulunma şartı da aranabilir.

ilk evim 3

VADE SÜRESİ

Daha önceki kampanyalarda genellikle kredi vadesi 15 yıl olarak belirlenmişti. Bu yeni konut kredisi kampanyasında da benzer bir vade süresi öngörülüyor. İlk ev alacaklar için, 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar vadelendirme imkanı sunulabileceği düşünülüyor.

ilk evim 1

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 20 Kasım'da gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yılmaz, 'Aile ve Gençlik Fonu' ve konut kredisiyle ilgili konuştu. Konut kredisiyle ilgili açıklamaları şu şekilde:

"Ev konusu şöyle; ikinci ve üçüncü ev alımında krediye erişimi zorlaştırdı Merkez Bankası'yla BDDK biliyorsunuz. İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik onu bu şekilde yapmış olduk. İkinci ve üçüncü konut alımında artık pek kredi imkânı yok. İkinci, üçüncü konuta kredi imkânı olmayınca konut kredi imkânları ilk konut sahipliği için kullanılmış oluyor.

Konut sahipliği meselesini sadece kredi odaklı değil aynı zamanda konut arzıyla birlikte düşünmek lazım. Konut arzı ve konut talebi şeklinde… Aksi takdirde sırf krediyi düşünürseniz konut fiyatlarını istemediğiniz yere götürme ihtimaliniz var. Konut arzını ve konut talebini dengeli bir şekilde yönetmemiz gerekiyor."

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_30

İLK KEZ KONUT ALANLARA UYGUN KREDİ

Kira ve konut fiyat artışlarının enflasyondaki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla konut arzını artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri, ilk kez konut edinimini destekleyecek şekilde tasarlanacak. Dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında yeni başlayan projelere yönlendirilecek.

Ayrıca, belirli bir sayının üzerinde konut sahibi olanların konut kredilerine erişimini sınırlayıcı kriterler getirilecek. Sosyal Konut Projesi kapsamında 100 bin konutun tamamlanması planlanıyor.