Pakistan'da yolsuzlukla suçlanan eski Başbakan İmran Han ve eşi Büşra Bibi'ye ağır hapis cezası verildi.

14 YIL HAPİS VE SİYASETTEN MEN EDİLMESİ KARARI

Ulusal medya kaynaklarına göre, Pakistan'daki mahkeme, başbakanlık dönemlerinde aldıkları hediyelerin detaylarını açıklamamak ve satmak gerekçesiyle Han ve Bibi'yi suçlu buldu. İkiliye 14 yıl hapis cezası verilirken, İmran Han'ın 10 yıl boyunca siyasetten men edilmesine hükmedildi.

Imran Han 30012024 4

"52 HEDİYEYİ SATTI" İDDİASI

İmran Han'ın Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) hükümeti döneminde, yabancı devlet adamlarından aldığı 52 hediyeyi "Toshakhana" departmanına bildirmediği iddia ediliyor. Bu hediyelerin birçoğunun satıldığı ve toplam değerinin yaklaşık 641 bin dolar olduğu belirtiliyor.

Imran Han 30012024 3

İMRAN HAN 10 YIL HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Han, yolsuzluk davasında mahkemenin verdiği tutuklama kararı sonrası 5 Ağustos 2023'te gözaltına alınmış ve cezaevine gönderilmişti. İlk olarak 3 yıl hapis cezası alan Han, kefaletle serbest bırakılmış, ancak "devlet sırlarını ifşa etmek" suçlamasıyla tutukluluk süresi uzatılmıştı. İmran Han’a dün de "devlet sırlarını ifşa etmek" suçundan 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Imran Han 30012024 2

SİYASİ SONUÇLARININ OLMASI BEKLENİYOR

Eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de benzer sebeplerle tutuklanmıştı. İmran Han ve Büşra Bibi'nin aldıkları cezalar ve siyasi yasaklar, ülkenin siyasi sahnesinde önemli etkiler yaratması bekleniyor.

Imran Han 30012024 1

Editör: Mevlüt Peker