İngiltere’de her yıl 100 binden fazla sahipsiz köpek sokaklardan toplanıyor. Barınaklardaki bakım imkanlarının sınırlı olması nedeniyle, mikroçip takılması, kısırlaştırma ve sahiplendirme dışında farklı yöntemlere başvurulabiliyor. AA muhabiri, İngiltere'deki sahipsiz hayvan yönetimini ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını araştırdı.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 10

BELEDİYELERİN ROLÜ

Ülkede sahipsiz hayvanların kontrol altına alınıp barınaklara yerleştirilmesi belediyelerin yetki alanına giriyor. Belediyeler, sahipsiz köpekleri yakalamak için gerekli personeli çalıştırmak zorunda. Yakalanan köpeklerin bakımları yapılarak barınaklara yerleştiriliyor.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 11

MİKROÇİP, SAHİPLENDİRME VE UYUTMA

Belediyeler, mikroçip üzerinden sahibine ulaşmaya çalıştıkları sahipsiz köpekleri, 1 hafta barınaklarda tuttuktan sonra yeniden sahiplendirmek için sivil toplum kuruluşlarına (STK) bilgi veriyor. STK’lar yer olması durumunda köpeği alıp kendi barınaklarına yerleştiriyor. Ancak kapasite sorunları nedeniyle bazı köpekler 1 hafta sonunda uyutuluyor.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 9

YÜKSEK SAHİPSİZ KÖPEK SAYISI

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) örgütünün Dijital Kampanyalar Yöneticisi Chelsea Munro’ya göre, PETA barınaklardan sahiplenme ve kısırlaştırma yöntemlerini savunuyor. Munro, sokak köpeklerinin sayısının çok yüksek olduğunu belirterek, Kraliyet Hayvanlara Karşı Zulmü Önleme Derneği’nin (RSCPA) geçen yıl 1 milyonun üzerinde ihbar aldığını söyledi. Günlük tahmini 21 köpek uyutuluyor.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 7

SOKAĞA BIRAKMAK BİR SEÇENEK DEĞİL

Munro, barınakların kapasitelerinin dolu olduğunu ve İngiltere’de köpekleri sokağa bırakmanın bir seçenek olmadığını vurguladı. Köpeklerin sokağa bırakılmasının onları çeşitli tehlikelere maruz bırakacağını belirtti. Munro, barınakların dolu olduğu bir ortamda sağlıksız ve sahiplenilemeyen köpeklerin uyutulmasının en iyi yöntem olduğunu ifade etti.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 8

KOVİD-19 SONRASI TERK EDİLEN HAYVANLAR

Kovid-19 salgını sonrası evden çalışmanın sona ermesi ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle İngiltere’de geçen yıl sokağa ya da barınaklara bırakılan köpek sayısı son 3 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Munro, hayvan satın almak yerine sahiplenmenin önemini vurguladı.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 5

SAHİPLENMEYE TEŞVİK

Munro, evcil hayvan satın almanın çeşitli sorunlara yol açtığını belirterek, "Satın alarak hayvanları erken dönemde ailesinden ayırırsınız ve sağlıksız türlerin üretimini desteklemiş olursunuz" dedi. Munro, belirli cins köpeklerin sağlık sorunlarına dikkat çekerek, satın almanın sorunu beslediğini ifade etti.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 6

HAYVANLARA KARŞI CANİLİK

İngiltere'de hayvan refahına yönelik yasalar, bir köpeği sokağa atmayı canilik ve işkence olarak kabul ediyor. Bu suçu işleyenler 20 bin sterline kadar para cezası ve 6 aya kadar hapis cezası alabiliyor. Yasalar, sahipsiz köpeklerin akıbetiyle ilgili kararı belediyelere bırakıyor.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 4

UYUTMA KARARLARI

STK'ler, sağlık ve saldırganlık nedeniyle köpekleri uyutma kararı alıyor. Kapasitelerini artırmak için sürekli bağış çağrıları yapıyorlar. Belediyeler ise sahipsiz köpekleri bir haftanın sonunda araştırma kuruluşlarına verebiliyor ya da satabiliyor.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 2

SAHİPSİZ KÖPEKLERİ EVE GÖTÜRMEYİN

Sahipsiz bir köpek bulan kişiler, köpeği 28 gün boyunca kontrol altında tutmak zorunda. Bu süre sonunda köpeği sahiplenme hakkı tanınıyor. Ancak asıl sahibi köpeğini almak isterse bakım ve tedavi masraflarını ödemek zorunda değil. Bu nedenle, duygusal bağ kurmamak ve masrafların karşılanmaması riskine karşı köpeklerin eve götürülmemesi uyarısı yapılıyor.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 1

İNGİLTERE HÜKÜMETİNİN UYARILARI

İngiliz hükümeti, yurt dışına çıkan vatandaşlarına sokak köpeklerine yaklaşmamaları uyarısında bulunuyor. Türkiye gibi ülkelerde sokak köpeklerinin saldırgan olabileceği ve hayvan kaynaklı hastalıkların bulunduğu belirtiliyor.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 3

İNGİLTERE'DEKİ KÖPEK TOPLAMA VERİLERİ

Blue Cross'un verilerine göre, İngiltere'de yerel yönetimler yılda 100 binden fazla köpek topluyor. Dogs Trust'ın araştırması ise 2021-2022 yıllarında İngiltere'deki 683 belediyenin 218'inin 20 bine yakın köpek topladığını gösterdi. Bu köpeklerin yarısından fazlası sahiplerine döndü, yaklaşık 4 bin köpek yeniden sahiplendirildi ya da derneklere verildi, 200'den fazlası ise uyutuldu.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 12