1988 tarihli Irak fuhuşla mücadele yasasında önemli değişiklikler öngören yeni bir yasa tasarısı, Bağımsız Milletvekili Raad el-Maliki tarafından Irak Meclisi'ne sunuldu. Tasarı, mevcut yasa maddelerine "eşcinsellik" ifadesinin eklenmesi ve cinsel istismara yönelik ağır cezaların getirilmesini teklif ediyor.

TASARININ İÇERİĞİ VE ÖNERİLEN CEZALAR

Irak Meclisi, eşcinsel ilişkileri ömür boyu hapis veya ölüm cezası ile cezalandırmayı öneren bu tasarıyı, bazı değişiklikler yaparak kabul etti. Yeni yasaya göre, rızaya dayalı eşcinsel ilişkiler 10 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları ile cezalandırılacak. Ayrıca, eşcinselliği "herhangi bir şekilde" teşvik eden kişilere 7 yıldan başlayarak hapis ve 10 ile 15 milyon dinar arası para cezası uygulanacak.

EK CEZALAR VE YASAKLAR

Feminen davranışları teşvik eden veya sergileyen bireylere 1 ila 3 yıl arasında hapis ve 5 ile 10 milyon dinar para cezası getirilen tasarı, cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiren bireyleri ve bu ameliyatları gerçekleştiren doktor veya cerrahları da 1 ile 3 yıl arası hapis cezası ile karşı karşıya bırakıyor. Ayrıca, fuhuşu veya eşcinselliği teşvik eden örgüt ve kuruluşların faaliyetleri de yasaklanıyor.

Alina Romanowski 28042024

ABD'DEN GELEN TEPKİLER

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, Irak Meclisi tarafından kabul edilen bu yeni yasaya sosyal medya platformu X üzerinden tepki gösterdi. Romanowski, yasanın anayasal olarak korunan insan hakları ve temel özgürlükleri tehdit ettiğini belirtti ve bu durumun Irak'taki en savunmasız toplulukları tehlikeye attığını, kişisel ifade özgürlüğünü sınırlandırabileceğini ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını engelleyebileceğini ifade etti. Büyükelçi, ayrıca yasanın Irak'ın ekonomik çeşitliliğini ve yabancı yatırım çekme kapasitesini zayıflatacağına dair endişelerini de dile getirdi. Romanowski, insan haklarına olan saygının, Irak'ın siyasi ve ekonomik entegrasyonu, güvenliği, istikrarı ve refahı için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Editör: Mevlüt Peker