İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği hava saldırısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya platformu X üzerinden yapılan açıklamada, Sunak, İran'ın bu eylemini "tehlikeli ve gereksiz bir tırmanış" olarak nitelendirerek, saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti.

Rishi_Sunak_Isaac_Herzog_1

ULUSLARARASI ÇABALAR VE RAF'IN ROLÜ

Başbakan, İngiltere'nin, İran'ın saldırısını durdurmak amacıyla uluslararası düzeyde koordine edilen bir çabanın parçası olduğunu vurguladı. Bu çabalar sayesinde, İsrail ve komşu ülkelerde hayatların korunduğunu ifade etti. Sunak, "Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF) bölgeye ek uçaklar gönderdiğini ve bir dizi İran insansız hava aracını başarıyla düşürdüğümüzü teyit edebilirim," dedi.

Rishi_Sunak_Isaac_Herzog_2

SOĞUKKANLILIĞIN ÖNEMİ VE İSTİKRAR ÇABALARI

İngiltere Başbakanı, mevcut durumda soğukkanlılıkla hareket etmenin kritik olduğunu söyleyerek, ülkesinin müttefikleriyle birlikte durumu yatıştırmak için çalışacağını kaydetti.

Rishi_Sunak_Isaac_Herzog_3

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANLIĞINDAN EK JET TAKVİYESİ

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, İran'ın İsrail'e saldırı başlattığı dün itibariyle, RAF'a ait ilave savaş jetleri ve yakıt ikmal tankerlerinin Orta Doğu'ya gönderildiğini duyurdu. İngiliz Sky News, RAF jetlerinin İsrail savunmasında kritik roller üstlendiğini belirtti.

Grant Shapps Ingiltere Savunma Bakani 14042024

ARTAN GERİLİM VE KARŞILIKLI TEHDİTLER

İsrail, geçtiğimiz 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları'ndan üst düzey yetkililerin öldürüldüğünü açıklamıştı. İran, bu saldırıyı bir toprak saldırısı olarak değerlendirip misilleme yapacağını duyurmuş, İsrail ise herhangi bir saldırıya karşılık vereceğini bildirmişti. Son olarak İran, İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı ve füzeyle saldırmış, İsrail savunma sistemlerinin çoğunu engellediği ancak bir askeri üssün zarar gördüğünü açıklamıştı.

Editör: Mevlüt Peker