İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail'e yönelik düzenlenen askeri operasyonun başarılı bir şekilde tamamlandığını açıkladı. İran devlet televizyonunda yapılan açıklamada, Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusu'nun İsrail'e yönelik saldırısının sonuçlarını değerlendirdi ve operasyonun daha fazla devam ettirilmesi planlarının olmadığını belirtti.

TEL AVİV'E KARŞI SINIRLI MÜDAHALE MESAJI

Muhammed Bakıri, Tel Aviv yönetiminin, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlediği saldırıyı "kırmızı çizgiyi aşmak" olarak nitelendirerek, bu tür bir saldırının tekrarlanması durumunda İsrail'e daha geniş çaplı bir karşılık vereceklerini ifade etti. Ayrıca Bakıri, sivil yerleşim birimleri ve ekonomik alanların hedef alınmadığını, İran'ın daha fazla füze atma kapasitesine sahip olmasına rağmen, saldırının sadece uyarı niteliğinde kalmak için çaba gösterildiğini vurguladı.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİNDE SON DURUM

Geçtiğimiz günlerde İsrail, İran'ın başkenti Şam'daki konsolosluk binasına bir hava saldırısı düzenlemiş ve bu saldırıda Devrim Muhafızları Ordusundan yüksek rütbeli 7 kişi hayatını kaybetmişti. İran, bu saldırıyı kendi topraklarına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirdi ve misilleme yapacağını duyurmuştu. Karşılıklı açıklamaların ardından İran, İsrail'e yüzlerce insansız hava aracı ve füze ile saldırı başlattı. İsrail, saldırının büyük bir kısmının hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini, ancak bir askeri üssün zarar gördüğünü bildirdi.

TRUMP, ÖNCEKİ TİYATROYU DEŞİFRE ETMİŞTİ

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2 Kasım'da Teksas'ta gerçekleştirdiği seçim konuşmasında, başkanlık dönemini şekillendiren İran ile olan gerilimlere dair dikkat çekici iddialarda bulunmuştu. Trump, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi sonrasında yaşanan olayları detaylandırarak, Süleymani'nin öldürülmesinin ardından İranlı yetkililerin Amerika'ya yönelik bir saldırı gerçekleştireceklerini kendisine önceden bildirdiğini söylemişti. Trump, İranlıların "Başka seçeneğimiz yok, sizi vurmak zorundayız çünkü kendimize saygımız var" şeklinde bir açıklama yaptıklarını aktarmıştı. Eski başkan, bu durumu anlayışla karşıladığını ve İran'ın belli bir tepki göstermesi gerektiğini belirtmişti.

Trumpmahkeme4

SALDIRININ SONUÇLARI

Trump ayrıca, İran tarafından ABD üssüne yapılan füze saldırısında, 18 füzenin fırlatıldığını ve bu füzelerden beşinin havada infilak ettiğini, kalanların ise üssün çevresine düştüğünü söylemişti. Bu füzelerin normal şartlarda oldukça hassas ve isabetli silahlar olduğunu vurgulayan Trump, danışıklı dövüşü deşifre etmişti.

SÜLEYMANİ SALDIRISININ YANKILARI

3 Ocak 2020'de İran Devrim Muhafızları'nın komutanı Kasım Süleymani, ABD güçleri tarafından hedef alınarak öldürülmüştü. Bu saldırı, Süleymani dahil olmak üzere 10 kişinin ölümüyle sonuçlanmış ve İran'da büyük infial yaratmıştı. 8 Ocak'ta İran ordusu tarafından ABD'nin Irak'ın Anbar eyaletindeki Ayn el Esad hava üssüne ve Erbil'de Amerikan askerlerinin olduğu noktalara en az 22 füze atılmıştı. Amerikalı yetkililer o dönem, üslerin saldırıdan önce boşaltıldığını ve tek bir ABD askerinin bile burnunun kanamadığını bildirmişti.

Editör: Mevlüt Peker