Tüpraş, kendilerine getirilmek üzere Irak’tan alınan 140 bin ton civarında ham petrolü taşıyan St. Nikolas isimli gemiyle 11 Ocak saat 06.30 civarlarında iletişimin kesildiğini, iletişimin kesildiği sırada St. Nikolas gemisinin Umman açıklarında olduğunu açıklamıştı. Türkiye’ye petrol taşıyan tankerle iletişimin kopması üzerine açıklama yapan Tüpraş, gemide Türk mürettebat bulunmadığı bilgisini vermişti. Tüpraş’ın açıklamasında, “Marshall Adaları” bandıralı St. Nikolas gemisinin Yunan armatör firması Empire Navigation’a ait olduğu, gemiyle iletişimin 11 Ocak Perşembe günü saat 06,30 dolaylarında Umman açıklarındayken kesildiği, geminin 140.000 ton ham petrol taşıdığı, petrolün Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın alındığı, geminin Tüpraş rafinerisine ulaşmak için Basra Limanı’ndan yola çıktığı bilgisi verildi.

Iran Tupras Gemi Petrol 12012024 4

Tüm rafineri operasyonlarının planlandığı gibi sürdüğünü belirten Tüpraş, yaşanan olayın rafineri operasyonlarına bir etkisinin bulunmadığını, ulusal ve uluslararası yetkililerle iş birliği halinde konunun takibini yaptıklarını duyurmuştu.

PETROLE İRAN’IN EL KOYDUĞU AÇIKLANDI

Orta Doğu'da tansiyonu yükselten gelişmenin nedeni ortaya çıktı. İran'ın, Irak'tan Tüpraş'a ham petrol taşıyan Aziz Nikolas tankerine el koyduğu bildirildi.

Iran Tupras Gemi Petrol 12012024 Dha 3

Tüpraş’ın açıklamalarından sonra günün ilerleyen saatlerinde İran medyasında çıkan haberler Aziz Nikolas tankerine İran tarafından el konulduğunu doğruladı. Kaynaklar bu eylemin geçen yıl aynı tankere İran petrolünü taşırken ABD tarafından el konulmasına misilleme olarak yapıldığını öne sürdü. Bu kısasa kısas hareketi, küresel petrol sevkiyatı için kritik bir deniz geçiş yolu olan Hürmüz Boğazı'nın sık sık çekişmenin odak noktası haline gelmesiyle İran ve ABD arasında süregelen sürtüşmenin sonucu.

Iran Tupras Gemi Petrol 12012024 Dha 1

İRAN DONANMASI'NDAN "GEMİYE EL KOYDUK" AÇIKLAMASI

İran donanmasına bağlı yarı resmi Fars Haber Ajansı tarafından yapılan açıklamada, "ABD'nin geçen yıl İran petrolünü çalmasının ardından, bu sabah yargı kararları doğrultusunda İran donanması St. Nikolas tankerine el koydu. Gemi şu anda İran limanlarına doğru ilerlemektedir." denildi. İran'ın olaya doğrudan müdahil olduğunu teyit eden bu açıklama, bölgedeki jeopolitik dinamiklerin karmaşıklığını da ortaya koydu.

Iran Tupras Gemi Petrol 12012024 Dha 2

BÖLGESEL GERGİNLİK ARTIYOR

Olay uluslararası gözlemcilerin dikkatini çekti ve Reuters bu gelişmenin bölgesel gerilimleri arttırabileceğini bildirdi. Hürmüz Boğazı'nın küresel petrol tedarik zincirleri açısından taşıdığı stratejik önem, burada meydana gelebilecek herhangi bir kesintiyi özellikle önemli kılıyor ve küresel enerji piyasaları ve uluslararası diplomasi açısından potansiyel sonuçlar doğuruyor.

Editör: Mevlüt Peker