Nobel Barış Ödülü, her yıl dünya çapında barış, insan hakları ve uluslararası işbirliğine katkıda bulunan kişilere veya kurumlara veriliyor. Ödül, sahiplerine büyük bir onur ve uluslararası tanınırlık sağlayarak, barış ve adalet için yapılan çalışmalara dikkat çekmeyi amaçlıyor.

2023 nobel ödülleri

İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİNİ SAVUNMUŞTU

2023 Nobel Barış Ödülü, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen törenle sahibini buldu. Bu yılki ödül, İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı insan hakları ve özgürlükleri savunan Narges Mohammadi'ye verilmek üzere açıklanmıştı. Ancak Mohammadi, cezaevinde bulunduğu için törene katılamadı.

2023 nobel ödülleri1

"İRAN HALKI BASKI VE OTORİTERLİĞİN ÜSTESİNDEN GELECEKTİR”

Tören, Oslo Belediye Binası'nda gerçekleşti ve Nobel Barış Ödülü'nü temsil eden madalya, diploma ve 11 milyon İsveç kronu tutarındaki çek, Mohammadi'nin çocukları Kiana ve Ali Rahmani'ye teslim edildi. Annesi tarafından cezaevinde yazılan mektubu okuyan Kiana Rahmani, "İran halkı azimle baskı ve otoriterliğin üstesinden gelecektir. Hiç şüpheniz olmasın, bu kesin" şeklinde konuştu.

2023 nobel ödülleri3

13 KEZ TUTUKLANDI, 5 KEZ MAHKUM EDİLDİ VE 31 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Narges Mohammadi, İran'da insan hakları savunucusu olarak uzun yıllardır mücadele eden bir aktivist. Ancak İran hükümeti tarafından 13 kez tutuklanmış, 5 kez mahkum edilmiş ve toplamda 31 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mohammadi'nin ödülü çocukları adına alınması, onun cesur ve özverili çalışmalarının takdir edildiğini ve uluslararası platformda sesinin duyulduğunu gösteriyor.

Editör: Zeynep Baş