Son 3 ay boyunca yeni rekorları test eden gram altın, ons altına paralele hafta içinde sert düşüşler yaşadı.  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise 'bu hafta yeni dalgalanmalar olabilir' dedi, yatırımcı için alım fırsatına işaret etti. 

ARALIK AYI DALGALANMALARLA GEÇECEK

"Aralık ayı ABD verileri için önemli. Cuma günü Tarım dışı istihdam verileri açıklanmıştı. Veri etkisiyle tekrar 2 bin dolar seviyesine gerileyen ONS altın gördük. Bu geri çekilmeler normal. Çok hızlı yükselişler vardı. Beraberinde kar satışlarının gelmesi normal. " diyen Memiş, bu hafta Amerika'da enflasyon verisinin altında oynaklığı artıracağını söyledi.

GÖZLER FED KARARINDA

Enflasyon verisinden sonra altın fiyatlarında dalgalanma beklediğini belirten Memiş,  ons altının 1980-2080 dolar aralığına kısa bir süre için gerileyebileceğini söyledi. ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararına da işaret eden Memiş, "FED'in pas geçmesi bekleniyor. Tekrar faizleri 2024 yılının ilk çeyreğinde 25 baz puan faiz indirimi yapması bekleniyor. Piyasanın genel kanısı bu yönde. 1980-2080 dolar aralığını takip edeceğiz ama 2024 yılı içerisinde 2350 dolar seviyesine kadar bu yükselişlerin olma olasılığı güçlü." dedi.

İslam Memiş, açıklamalarını şöyle sürdürdü,

"Altın fiyatlarını yükselten bütün şartlar oluşmaya başladı. Yine dünyadaki Merkez Bankaları'nın faiz artırımını bitirdiği faiz indirimlerine başlayacağı jeopolitik gerilimlerinin devam ettiği bir süreç var karşımızda. ONS tarafında yine 2350 dolar seviyesine kadar bir yükseliş bekliyoruz. 2023 yılını 2000 bin dolar seviyesinde tamamlayan bir ONS altın karşımızda göreceğiz. Gram altın hem dolardan hem ONS altından destek görmeye devam ediyor."

GRAM ALTIN ALTIN BORCU OLANLARA İYİ FIRSAT SUNUYOR

Fiziki tarafta Kapalıçarşı piyasasında 1943 lira seviyesinden kapanış yaptı gram altın. 1920 TL destek seviyesini takip etmeye devam ediyoruz. Aslında Aralık ayında yaşanan bu gerileme geri çekilme kar satışları, orta ve uzun vadeli yatırımcıları, düğün yapacak olanlara altın borcu olanlara iyi fırsatlar sunuyor. 

GRAM ALTINDA REKOR TAHMİNİ!

Aralık ayı çok güzel bir geri çekilmeyle birlikte bir fırsat oluşumunda. Bu düşüşler kalıcı değil tekrar 1900-2000 arasında yılı tamamlarız TL fiyatında. Hedef 2000 TL seviyesi ve 2024 yılının ilk çeyreğinde 2000-2250 TL seviyesinde görmeye devam edeceğiz ve 2024 yılının tamamına baktığımızda özellikle yaz aylarına baktığımız zaman bu yükselişlerin 2500 TL devamında 2700 lira seviyesine yükselme ihtimali var. Hem döviz kuru seviyesinde hem ONS altın gram altını pozitif yönde destekleyeceğini söyleyebilirim.

.

Editör: Şeyda Karaca