Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “İspanya gibi bir-iki vicdan sahibi ülkeyi” hariç tutarak, Batılı kurum ve kuruluşların Gazze'den yükselen feryatlara kulaklarını tamamen tıkadıklarını, ateşkes sözcüğünü kullanmaktan bile çekindiklerini, bir ürkeklikle hatta korkaklıkla karşı karşıya olunduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Holokost utancının Avrupalı liderleri esir aldığının altını çizerek, sadece yöneticilerin değil, Batılı entelektüellerin, basın kuruluşlarının ve insan hakları örgütlerinin de İsrail'i aklamanın peşine düştüklerini kaydetmişti.

İsrail yönetiminin de Holokost'u, Filistinlilere yönelik soykırıma varan saldırıların kalkanı olarak kullandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in, ateşkes çağrısı da dahil olmak üzere her türlü tepkiyi, antisemitizm parantezine alarak anında boğmaya çalıştığını, buna Almanya'ya gerçekleştirdikleri son seyahatte bir kez daha üzülerek şahit olduklarını dile getirmişti.

İSPANYA FİLİSTİN’İ TANIYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İspanya gibi bir-iki vicdan sahibi ülke” diyerek tenzihte bulunduğu İspanya’nın başbakanı Pedro Sanchez, AB’nin (Avrupa Birliği) Filistin devletini tanımaması durumunda İspanya'nın kendi kararını alacağını belirterek, Filistin’i tanıyacak ülkeler arasında yer alacağının sinyalini verdi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile beraber İsrail ve Filistin'de liderler düzeyinde yapılan görüşmeler sonrası Mısır'da basın karşısına çıkan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İspanya'nın kısa sürede Filistin devletini tanıyacağına dair ikinci sinyali verdi. Pedro Sanchez, "Avrupa Birliği'nin (AB) Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Eğer Avrupa Birliği (AB) bunu yapmazsa İspanya kendi kararını alacaktır." ifadelerini kullandı. İspanya Meclisinde geçen hafta hükümetinin güvenoyu oturumunda Pedro Sanchez, yeni kurulan hükümetin önceliklerinden birinin Filistin devletinin tanınması olacağına vurgu yaparak, bu konuda ilk sinyali vermişti.

SANCHEZ, NETANYAHU İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, İsrail'in kendini savunma hakkının bulunduğunu kabul etmiş ancak Gazze'deki insani krizin acilen durdurulması gerektiğinin de altını çizmişti. "Filistin'deki insanların çektiği korkunç acılar dehşet verici." ifadelerini kullanan Pedro Sanchez, İsrail ve Filistin arasında kalıcı bir ateşkese varılması ve iki devletli çözüme dayalı uluslararası bir barış konferansının düzenlenmesi için diplomasi yürütmeye devam ediyor.

BELÇİKA’DAN İSRAİL’E UYARILAR

Belçika Başbakanı Alexander De Croo ise, Refah Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamada, İsrail'in ordu operasyonlarının uluslararası insani hukuka ters düşmemesi gerektiğine vurguda bulunarak, sivil kayıpların artık durması gerektiğini ve Gazze'nin yok edilmesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

"Batı Şeria'daki yerleşimci şiddetini ve masum insanların öldürülmesini durdurmalıyız." ifadelerini kullanan Belçika Başbakanı De Croo, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması gerektiğini kaydetti. Alexander De Croo, İsrail ziyareti sonrası yaptığı açıklamada da, İsrail'in sivil kayıplarını önlemek için çok daha fazlasını yapması gerektiği yönünde ifade kullanmıştı.

İSRAİL’DEN İSPANYA VE BELÇİKA’YA BÜYÜK ÖFKE

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun Gazze'deki durumu ve İsrail’i eleştiren açıklamalarına çok sert biçimde tepki gösterdi. Binyamin Netanyahu'nun ofisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun açıklamaları kınandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun sözlerine karşı net ve sert bir duruş sergilediği kaydedildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığının açıklamasında ise, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun açıklamaları sonrası İspanya ve Belçika'nın İsrail'deki büyükelçilerinin Bakanlığa çağırılarak, iki Avrupalı liderin açıklamaları sebebiyle resmi kınama mesajı iletildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo'yu terörü desteklemekle, antisemitist davranmakla suçladı ve Gazze'deki operasyonlarında İsrail'in uluslararası hukuka uygun hareket ettiği iddiasında bulundu.

BARCELONA, İSRAİL’LE TÜM İLİŞKİLERİ KESTİ

Belediye Meclisi'nde konuşma yapan Barcelona en Comu lideri ve eski Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, Gazze'deki durumu "soykırım" olarak nitelendirdi ve her 10 dakikada bir çocuğun öldürüldüğünü vurguladı.

Colau'nun başkanlık döneminde İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı iddia edilen sistemsel ayrımcılık (apartheid) ve uluslararası hukuk ile insan hakları ihlalleri nedeniyle Tel Aviv ile yapılan kardeş şehir protokolü askıya alınmıştı.

Ancak, bu yıl Mayıs ayında yapılan yerel seçimler sonrasında yeni belediye başkanı Jaume Colboni'nin (PSC'den) inisiyatifiyle bu karar iptal edildi.

Bu karar, uluslararası ilişkiler ve yerel politikalar açısından dikkate değer bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Barselona Belediyesi'nin bu adımı, İsrail ile Filistin arasındaki uzun süredir devam eden çatışma ve insan hakları konularındaki hassasiyetleri gözler önüne seriyor.

Editör: Mevlüt Peker