İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Nezdindeki Büyükelçisi Gilad Erdan, uluslararası camiaya sürpriz bir çağrı yaptı ve Birleşmiş Milletler'in fonlanmasının durdurulmasını talep etti.

Gazze Şeridi'nde acil bir ateşkese yönelik çağrıyı öngören kararın BM Genel Kurulu'nda kabul görmesinin akabinde Erdan, Amerikan medyasına demeç verdi. Erdan, BM'nin artık etkin bir organizasyon olmadığına ve kendi meşruiyetini yitirdiğine dair görüşlerini ifade etti ve "BM'nin bu durumda finansman almasını kesmek, her sorumlu devletin yapması gereken bir eylemdir. Ancak bu, BM'nin tarafsızlık ilkesini tam anlamıyla benimsediği zaman tekrar gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

BM'NİN EYLEMSİZLİĞİ ELEŞTİRİSİ

Erdan, BM'nin küresel çapta gerçekleşen krizler ve insan hakları ihlalleri karşısında gerektiği gibi müdahalede bulunmadığını savunarak, "Sadece oturup izlemek bir seçenek olmamalı" şeklinde konuştu.

GUTERRES'E İSTİFA ÇAĞRISI

Büyükelçi Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i daha önce yaptığı iki ayrı açıklama ile gündeme gelmişti. Guterres'in BM Güvenlik Konseyi'nde, Hamas'ın İsrail'e yönelik faaliyetlerini gündeme getirmesi ve bu saldırıların sebepsiz gerçekleşmediğini belirtmesi üzerine Erdan, Guterres'ten görevi bırakmasını talep etmişti.

Kaynak: İHA