İsrail Ordusu, İran'ın İsrail'e yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile ağır bir saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu. İsrail kamu yayın kuruluşu KAN, ordudan edinilen bilgilere göre, İran'ın dün gece gerçekleştirdiği saldırılarda 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA kullanıldığını bildirdi.

ÇOK CEPHELİ SALDIRI VE SAVUNMA HAREKETLERİ

Ayrıca, İsrail'e Lübnan, Yemen ve Irak'tan da füze ve İHA saldırıları yapıldığı belirtilirken, toplamda yaklaşık 40 füze ve İHA'nın bu ülkelerden fırlatıldığı kaydedildi. İsrail ordusu, İsrail toprakları dışında gerçekleştirilen savunma operasyonlarında, ABD öncülüğündeki diğer ülkelerle iş birliği içinde "20'den fazla seyir füzesini imha ettiğini" iddia etti.

İSRAİL'İN ALTYAPISINA HAFİF HASAR

İsrail'de, İran'ın gerçekleştirdiği saldırılarda herhangi bir seyir füzesinin ulaşmadığı, balistik füzelerin ise altyapıya hafif hasarlar verdiği belirtildi. Bu durum, bölgedeki gerilimin artmasına yol açtı.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİNDE SON DURUM

İsrail, daha önce 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenlemiş, bu saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan iki general de dahil olmak üzere toplam yedi kişi hayatını kaybetmişti. İran, bu saldırıyı ülkesine yönelik açık bir saldırı olarak değerlendirerek misilleme yapacağını duyurmuştu. İsrail ise, saldırıya karşılık vereceğini açıklamıştı. Gerçekleşen son saldırılarda İran, bazı askeri hedefleri başarıyla vurduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini fakat güneydeki bir askeri üsse isabet eden füze olduğunu belirtmişti.

Editör: Mevlüt Peker