İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Fransız LCI kanalına verdiği röportajda kullandığı harita, Fas'ın tepkisini çekti. Netanyahu'nun haritasında, egemenlik tartışmalarının sürdüğü Batı Sahra bölgesi, ilişkilerini normalleştirmeye çalıştığı Fas'ın toprakları arasında gösterilmedi.

Netanyahu Bati Sahra Haritasi Fas 31052024 2

HARİTA KRİZİ

Netanyahu'nun röportajda kullandığı haritada, Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliği tanınmamış ve bölge ayrı tutulmuştu. Bu durum, Fas basını ve sosyal medya kullanıcıları tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Fas basını, Netanyahu'yu "kullandığı haritayla Faslıları kışkırtmaya çalışmakla" suçladı. Sosyal medyada ise "işgalci" bir tarafın Fas'ın egemenliğini tanımasına ihtiyaç olmadığını belirten yorumlar yapıldı.

Fas Israil 31052024 2

İSRAİL'DEN ÖZÜR

Tepkilerin artması üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu'nun hatalı harita kullanmasından dolayı Fas'tan özür diledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Arapça sözcüsü Hassan Kaabia, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kasıtsız bir hata nedeniyle, Netanyahu'nun kullandığı ve Fas haritasının Batı Sahra'dan kopuk göründüğü bir haritayla ilgili olarak medyada büyük bir yaygara koparıldı." ifadelerini kullandı. Kaabia, Fas Kralı 6. Muhammed'e açıklama sunulduğunu ve bu teknik hatadan dolayı özür dilendiğini belirtti. Kaabia, İsrail'in Batı Sahra'yı Fas'ın toprakları olarak tanımaktan geri adım atmayacağını da vurguladı.

Fas Israil 31052024 3

BATI SAHRA SORUNU

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor. 1991'de Birleşmiş Milletler ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına rağmen Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Bati Sahra Fas 31052024 1

Fas Israil 31052024

ABD'NİN TUTUMU

ABD, Başkan Donald Trump döneminde Fas ile İsrail arasında tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya varılmasının ardından, Washington'un Batı Sahra'da Fas'ın egemenliğini tanıdığını duyurmuştu.

Bati Sahra Fas 31052024 2

CİDDİ DİPLOMATİK HATA

Netanyahu'nun harita gafı, Fas ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirme sürecinde ciddi bir diplomatik hata olarak kayıtlara geçti.

Fas Israil 31052024 1