İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah kentinde yaşayan Filistinlilere, beklenen kara harekatı öncesinde bölgeyi boşaltmaları yönünde çağrıda bulundu. Bu gelişme, bölgedeki gerilimi daha da artırdı.

KARA HAREKATI HAZIRLIKLARI VE TAHLİYE EMRİ

İsrail medyasına göre, İsrail ordusu, Refah'ın doğusundaki İsrail sınırına yakın mahallelerdeki sakinlere tahliye emri verdi. İsrail Ordu Radyosu'nun yaptığı açıklamada, yerel halka, Gazze Şeridi'nin daha güneyindeki Han Yunus kenti ve El-Mevasi bölgesindeki kamplara gitmeleri gerektiği bildirildi.

TAHLİYENİN GEÇİCİ OLDUĞU İDDİASI

İsrail ordusu, yapılan tahliyenin "geçici" olduğunu ve tahliyenin kademeli olarak gerçekleştirileceğini duyurdu. Tahliye ile ilgili çağrılar, broşürler, SMS, telefon aramaları ve Arapça medya yayınları aracılığıyla yapıldı. Ayrıca, El-Mevasi bölgesinde insani yardım alanının genişletildiği, yeni sahra hastaneleri ve çadırların kurulduğu, yiyecek, su ve ilaç gibi temel ihtiyaç malzemelerinin bölgeye gönderildiği ifade edildi.

BM'DEN İSRAİL'İN REFAH SALDIRISI KONUSUNDA UYARI

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze Şeridi'nde savaşın etkilediği Refah bölgesine yapılması muhtemel kara saldırısının vahim sonuçlar doğuracağına dair bir uyarı yayınladı. BM'nin bu açıklaması, bölgedeki insani krizin daha da derinleşebileceği endişesini taşıyor.

BM: "SALDIRI, SİVİL ACI VE ÖLÜMLERİ ARTIRACAK"

BM'ye bağlı Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'taki yerinden edilmiş Filistinlilere yönelik olası bir kara harekâtının, sivil kayıpları artıracağını ve büyük acılara yol açacağını vurguladı. Açıklamada, UNRWA'nın Refah'ta faaliyetlerine devam edeceği ve halka yardım sağlamaya çalışacağı ifade edildi.

İSRAİL'İN BOŞALTMA ÇAĞRISI VE UNRWA'NIN TEPKİSİ

İsrail ordusunun, Refah'ın doğusunda yer alan ve yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu bazı mahalleleri boşaltma talebi sabah saatlerinde yapılan bir açıklamayla duyurulmuştu. İsrail, bölgede yaşayan Filistinlilere, iddia edildiği üzere güvenli olan El-Mevasi ve Han Yunus'taki insani bölgelere gitmeleri yönünde çağrıda bulunmuştu. UNRWA ise yapılan bu çağrının, sivil halk için ciddi riskler barındırdığını ve olası bir saldırının yıkıcı sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Ajans, bölgedeki insanların güvenliği ve refahı için uluslararası toplumun dikkatini çekmeye devam ettiğini açıkladı.

Editör: Mevlüt Peker