İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği bombardımanda, TRT Arapça ekibi de dahil olmak üzere bir grup gazeteci yaralandı. Saldırı, medya mensuplarını da hedef aldı ve bazı gazetecilerin durumunun ciddiyeti haber merkezlerini alarma geçirdi. 

AK PARTİ’DEN İSRAİL’E KINAMA

İsrail ordusunun düzenlediği saldırıya tepki gösteren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Gazze Şeridi’nde Filistinlileri acımasızca katleden İsrail ordusunun, bölgedeki insani durumu dünya gündemine taşıyan basın mensuplarını hedef almasını bir kez daha lanetliyoruz." ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL LANETLEDİ

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Genel Başkanı Özgür Özel de, Filistin'de basın mensuplarını hedef alan İsrail saldırısını lanetledi. CHP lideri, X hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "İsrail'in Ramazan Bayramı'nda Gazze'deki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırı sırasında savaş şartlarını dünyaya duyuran gazetecileri hedef almasını lanetliyorum. Yaralanan TRT kameramanı Sami Şehade ve TRT muhabiri Sami Berhum'a acil şifalar diliyorum."

ÖZEL'DEN ZAHİD SOBACI'YA TELEFON

CHP'den yapılan açıklamada, "CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı'yı telefonla arayarak, İsrail'in Gazze'de Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda yaralanan TRT çalışanları hakkında bilgi aldı. Özel görüşmede, saldırıda yaralanan TRT kameramanı Sami Şehade ve TRT muhabiri Sami Berhum için geçmiş olsun dileklerini iletti" denildi. 

Gazze Trt Arapca Ekibi Yaralandi 12042024 Aa (3)

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği bombardıman sonucunda, TRT Arapça dahil olmak üzere bir grup gazeteci yaralandı. Gazeteciler, bölgede yaşananları dünya kamuoyuna aktarmak için görev yaparken hedef alındı.

GAZETECİLERE YÖNELİK ACIMASIZ SALDIRI

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, tank atışlarıyla gerçekleştirilen saldırıda, TRT Arapça'nın ekibi de dahil olmak üzere birçok gazeteci yaralandı. Deyr el-Balah'ta bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi'nden alınan bilgilere göre, kameraman Sami Şehade ve muhabir Sami Berhum da saldırıdan etkilenenler arasında yer aldı.

TRT ARAPÇA EKİBİNDEN YARALANANLAR

Kameraman Sami Şehade, vücudunun çeşitli yerlerinden ve ayağından yaralanırken, muhabir Sami Berhum ise daha hafif yaralandı. Bir başka gazeteci Muhammed es-Savalihi'nin sağ elinden yaralandığı belirtildi.

Gazze Trt Arapca Ekibi Yaralandi 12042024 Aa (2)

TRT GENEL MÜDÜRÜ’NDEN AÇIKLAMA

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde bulunan Nuseyrat Kampı'na gerçekleştirdiği hava saldırısında, TRT Arabi ekibine mensup bir kameramanın ağır yaralandığını duyurdu. Saldırıda, freelancer kameraman Sami Şahada'nın ayağını kaybettiği ve şu anda ameliyatta olduğu bilgisi paylaşıldı.

MUHABİRİN DURUMU İYİ

Söz konusu olayda yaralanan bir diğer ekip üyesi, muhabir Sami Berhum'un sağlık durumunun iyi olduğu aktarıldı. Bu gelişme, TRT camiası ve medya dünyası için büyük üzüntüye neden oldu.

Trt Arapca Ekibi Gazze 12042024 Aa2

SOBACI'DAN KINAMA MESAJI

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, yaşanan bu menfur saldırıya ilişkin sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, İsrail'in gerçekleştirdiği vahşeti kınadı ve saldırıyı "Hiçbir ahlaki, hukuki, insani sınırı tanımayan bir vahşet" olarak nitelendirdi.

SEKTÖRDEN DESTEK MESAJLARI

Saldırının ardından, hem Türkiye'den hem de uluslararası medya çevrelerinden TRT ekibine yönelik destek ve dayanışma mesajları yağdı. Bu tür saldırıların gazetecilik mesleğine ve basın özgürlüğüne yönelik kabul edilemez tehditler oluşturduğu vurgulandı.

Trt Arapca Ekibi Gazze 12042024 Aa1

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ ACIMASIZ SALDIRILARI

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şimdiye kadar 140 gazetecinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. İsrail'in dün başlattığı ve evler, camiler ile yolları hedef alan "sürpriz askeri operasyon" sonucunda çok sayıda sivilin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

GÖZLER DÜNYADAN GELEN TEPKİLERDE

Gazze'de yaşanan bu trajik olaylar karşısında dünya kamuoyunun tepkisi merakla bekleniyor. İsrail'in bu acımasız saldırıları sonucunda sadece siviller değil, bölgedeki gelişmeleri aktarmak için görev yapan gazeteciler de büyük risk altında.

Gazze Trt Arapca Ekibi Yaralandi 12042024 Aa (4)

YÜKSELEN CAN KAYBI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 33.634'e ulaştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte gerçekleşen saldırılarda 89 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, 120 kişinin yaralandığını duyurdu.

SALDIRILARIN İNSANİ BOYUTU

Gazze Şeridi'nde yaralı sayısı 76.214'e yükselirken, bölgede enkaz altında kalan ve yol kenarlarında bulunan cesetlerin varlığı vurgulandı. İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ve sivil savunma ekiplerinin bu cenazelere ulaşamadığı belirtildi.

GAZETECİLERE YÖNELİK SALDIRILAR

Gazetecilerin, savaş ve çatışma bölgelerinde haber alma görevini yerine getirirken maruz kaldıkları tehlikeler bir kez daha gözler önüne serildi. TRT Arapça ekibinin de içinde olduğu yaralı gazeteciler, uluslararası medya ve insan hakları kuruluşlarının dikkatini çekti.

Editör: Mevlüt Peker