İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Arapça sözcüsü Ofir Gendleman, X'te yaptığı açıklamada, Hamas'ın Gazze'de ateşkes için kabul ettiği önerinin “İsrail'in gerekli taleplerinden uzak” olduğunu ancak yine de bir heyet gönderileceğini bildirdi.

REFAH'TAKİ OPERASYON SÜRECEK

“Savaş kabinesi, İsrail'in Hamas'a askeri baskı uygulamak amacıyla Refah'taki operasyonu sürdürmesine oybirliğiyle karar verdi” diyen Gendleman, bunun “rehinelerin serbest bırakılması ile ilgili ilerlemek ve savaşın hedeflerine ulaşmak amacıyla” yapıldığını ekledi.

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, konuya ilişkin açıklamasında, ateşkes teklifinin İsrail'in taleplerinden "çok uzak" olduğunu vurguladı ancak müzakereler için heyet gönderileceğini ifade etti. Netanyahu, Hamas'a esirlerin serbest bırakılması konusunda baskı yapılması amacıyla, ülkenin Savaş Kabinesi'nin Refah'taki saldırılara devam etmeyi kararlaştırdığını aktardı.

BM İNSAN HAKLARI,  İSRAİL'İN REFAH'I İŞGAL PLANINI 'İNSANLIK DIŞI' OLARAK NİTELENDİRDİ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, Hamas'ın ateşkes önerisini kabul ettiğini açıklamasından önce yaptığı yorumlarda, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilerin çoğunluğunun barındığı Refah'ı işgal etme planına cevaben İsrail'e şimdiye kadarki en ağır eleştirilerini yöneltti.

Volker Turk, “Gazzeliler bombalarla, hastalıklarla ve hatta kıtlıkla vurulmaya devam ediyor. Ve bugün, İsrail'in Refah'a yönelik askeri operasyonları artarken bir kez daha yer değiştirmeleri gerektiği söylendi,” dedi.

Turk, “Bu insanlık dışıdır. Sivillerin etkin bir şekilde korunmasını temel kaygı olarak gören uluslararası insani yardım ve insan hakları yasalarının temel ilkelerine aykırıdır.” dedi.

“BU KADAR ÖLÜM YETER”

Gazze'de yedi aydır devam eden savaştan çıkarılan derslerin Refah'a yapılacak bir saldırının sadece daha fazla insanın ölümüne yol açacağını gösterdiğini ifade ederek, “Bu kadar ölüm yeter. Uluslararası insancıl hukuku ve uluslararası insan hakları hukukunu çiğnemeyi tercih edenlerden hesap sorulmalıdır.” dedi.

Editör: Halide Tonga