İsrail ve Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasının yedinci günü bitmek üzere. İki grup arasında rehine krizi devam ediyor. Hamas tarafından daha fazla rehinenin serbest bırakılması beklenirken iki kadın bugün serbest bırakıldı. 

REHİNELER HAKKINDA BİLİNENLER

-İsrail, rehine iki kadının Hamas tarafından serbest bırakıldığını ve şu anda İsrail'deki bir hava üssüne götürüldüğünü söyledi. Bunlardan biri, 7 Ekim'de Supernova müzik festivalinden kaçırılan ve Hamas'ın yayınladığı rehine videosunda yer alan ilk kişi yani 21 yaşındaki Mia Schem.

-Ayrıca Kibbutz Kfar Azar'dan kaçırılan 40 yaşındaki avukat Amit Soussana’nın da serbest bırakıldığı bildirildi.

-İsrail, önümüzdeki birkaç saat içinde daha fazla İsrailli rehinenin Kızıl Haç'a nakledilmesinin beklendiğini söylüyor.

-Karşılığında bu gece 30 Filistinli mahkum serbest bırakılacak.

-Filistinli Mahkumlar Kulübü adlı savunuculuk grubu, 22 çocuk ve 8 kadının yer aldığı bir liste yayımladı.

BLİNKEN 3’ÜNCÜ KEZ ORTA DOĞU’DA

ABD'nin üst düzey diplomatı Antony Blinken, Orta Doğu'yu üçüncü kez ziyaret ediyor ve bugün İsrail'i, Gazze'de savaşın yeniden başlaması durumunda "sivillerin zarar görmesini önlemek için mümkün olan her türlü tedbiri alması" gerektiği konusunda uyardı. ABD'den gelen mesaj ise açık görünüyor. Buna göre, binlerce Filistinli sivilin daha öldürülmesini önlemek için taktik değişikliği yapılması gerekiyor.

GÜN İÇİNDE NELER YAŞANDI?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Blinken'e, tüm rehineler serbest bırakılana ve Hamas tamamen "ortadan kaldırılana" kadar İsrail'in savaşa devam edeceğini söyledi. Hamas, Kudüs'te bu sabah 3 kişinin ölümüne, 16 kişinin de yaralanmasına yol açan saldırının örgüt üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Geçici ateşkesi uzatmak için görüşmeler sürüyor ve Mısırlı yetkililer kendilerinin ve arabuluculuk yapan Katar'ın ateşkesi iki gün daha uzatmak için baskı yaptığını söylüyor. Filistinli grup, serbest bırakılacak mahkumlar arasında 8 kadın ve 22 çocuğun bulunduğunu bildirdi.

LİSTEDE 30 KİŞİ VAR

Filistinli Mahkumlar Kulübü savunuculuk grubu listesini yayınladı. Ateşkes anlaşması kapsamında İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin bugün serbest bırakılmasının beklendiği belirtildi. Listede 22 çocuk ve 8 kadın var. Bu 30 kişi, İsrail tarafından derlenen ve taş atmaktan cinayete teşebbüse kadar çeşitli suçlarla suçlanan 300 Filistinlinin yer aldığı orijinal listeden seçildi. Bu listedekilerin dörtte birinden azı mahkum edilmişti; büyük çoğunluğu duruşmayı beklerken tutuklu bulunuyordu. İki rehinenin neden diğerlerinden önce serbest bırakıldığı belli değil.

İKİ REHİNE BIRAKILDI

İsrail televizyonunda yayınlanan görüntülerde 21 yaşındaki Mia Schem ve 40 yaşındaki Amit Soussana'nın Uluslararası Kızılhaç Komitesi temsilcilerine teslim edildiği görüldü. Her iki rehine de İsrail'e geldi. Her ikisinin de çifte vatandaş olduğu kadınlar, bugün serbest bırakılması beklenen diğer 6-8 rehineden önce neden serbest bırakıldığı ise henüz belli değil. Gazze şehrinin merkezindeki Filistin Meydanı'nda, halihazırda İsrail askeri kontrolü altında olan bölgelerden çok da uzak olmayan bir yerde serbest bırakıldılar. Devir teslim törenine bir kez daha çok sayıda sivil katıldı. Bu türden bir bu olay, Mia Schem'in Hamas tarafından 16 Ekim'de yaralı kolunun tedavi edildiğini gösteren ve arka planda açıkça İsrail bombardımanının sesinin duyulduğu bir videonun yayınlanmasından bu yana ilk kez ortaya çıktı.