İsrail'in Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların ardından, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana büyük çoğunluğu ABD'den olmak üzere 35 bin ton silah ve mühimmatın taşındığı ortaya çıktı.

Israil Askerleri Silah Ve Muhimmat 18032024 Aa (6)

YAPILAN SEVKİYATLAR

Israel Hayom gazetesinde yayınlanan habere göre, çeşitli ülkelerden 300'den fazla uçak ve yaklaşık 50 gemiyle 35 bin ton silah ve mühimmatın İsrail'e getirildiği belirtildi. Bu silahların çok büyük bir kısmının ABD'den sağlandığı ifade edildi.

Israil Askerleri Silah Ve Muhimmat 18032024 Aa (7)

ABD'NİN ROLÜ

İsrail'in ana silah tedarikçisinin ABD olduğu ve bu durumun devam ettiği vurgulanırken, ABD'nin İsrail'e açık destek verdiği ve Hizbullah'a karşı savaş hazırlığına da destek olduğu belirtildi.

Israil Askerleri Silah Ve Muhimmat 18032024 Aa (5)

İSRAİL, SEVKIYATIN YAVAŞLAMASINDAN ENDİŞELİ

İsrailli güvenlik yetkililerinin, ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını yavaşlatma olasılığından endişe duyduğu aktarıldı. Bu endişenin, Washington ile Tel Aviv arasında artan gerilimlerin bir sonucu olduğu belirtildi.

Israil Askerleri Silah Ve Muhimmat 18032024 Aa (4)

NEDENLERİ VE ANLAŞMAZLIK

İki taraf arasındaki gerilimin, Başkan Joe Biden liderliğindeki ABD yönetimi ile Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki İsrail hükümeti arasındaki güven eksikliğinden kaynaklandığı ifade edildi. Haberde, İsrail'in sadece silah değil aynı zamanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde de ABD'nin desteğine muhtaç olduğu vurgulandı.

Israil Askerleri Silah Ve Muhimmat 18032024 Aa (3)

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Gazze Şeridi'nde yaşanan sürekli ihlaller ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılar sonucunda Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Filistinlilere ve kutsal değerlere yönelik bu ihlallere karşılık vermek amacıyla İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı bir saldırı düzenledi.

ÖLÜ SAYILARI

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılar sonucunda 1200 İsraillinin hayatını kaybettiğini ve 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda ise en az 13 bin 500'ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 726 Filistinli yaşamını yitirdi ve 73 bin 792 kişi yaralandı. Bu korkunç saldırılar sonucunda hala enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, sivil altyapıya yönelik saldırılarda halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları da tahrip edildi.

İSRAİL ORDUSU KAYIPLARINI AÇIKLADI

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi'ne yapılan saldırılar başladığından beri 592 askerinin öldüğünü, bunlardan 250'sinin karadan işgal sürecinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

ESİR TAKASI VE DEVAM EDEN TUTUKLULUK

24 Kasım 2023'te başlayan ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara" döneminde, çatışmalara ara verilerek 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Ancak, İsrail binlerce Filistinliyi hala alıkoyup hapsetmeye devam etmektedir.

BATI ŞERİA VE DOĞU KUDÜS'TEKİ SALDIRILAR

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te ise 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucunda 434 Filistinli hayatını kaybetti.

SINIR ÇATIŞMALARI VE KAYIPLAR

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 232 Hizbullah mensubu, 51 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi, 12 Hamas ve 12 İslami Cihad mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker hayatını kaybetti.

Editör: Mevlüt Peker