İsrail’in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian, Habertürk canlı yayınına katılarak Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı. Ersoy’un Gazze'nin elektriksiz ve susuz kalması ile ilgili sorusunu yanıtlayan Büyükelçi Lillian, “Şu anda İsrail bir savaşta ve savaşta böyle şeyler oluyor” diyerek ülkesinin tutumunu savundu. Ayrıca Gazeteci Mehmet Akif Ersoy’un İsrail’in fosfor bombası kullandığı iddialarını sorması üzerine Büyükelçisi Lillian, “Bunlar yüzde 100 sahte haberler. Fosforun kullanımı uluslararası hukuk tarafından yasaklanmıştır. İsrail uluslararası hukuka uymaktadır” diyerek iddiaları yalanladı.

İSRAİL-GZZE-ENKAZ

'İSRAİL SİVİLLERİ HEDEF ALMIYOR'

İsrail’in hava saldırıları ile sivilleri hedef almadığını belirten İsrail’in Ankara Büyükelçisi Lillian, “İsrail'in saldırıları arasında Gazze'de yapılan saldırılar masum sivilleri hedef almıyor. İstenmeyen çok üzücü bir olay. Ben de bir anneyim. İster İsrailli ister Filistinli her çocuk için ben de gözyaşı döküyorum. Ancak teröristler insanları kendilerini kalkan yapıyor. İsrail vurmadan önce vatandaşlarının evlerini terk etmesini istiyor. Teröristler partide eğlenen gençlere saldırıyorlar. Biz çok güçlü bir devletiz. Masum insanlara zarar gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

'İSRAİL ULUSLARARASI HUKUKA UYUYOR'

İsrail’in Gazze’ye elektrik ve su tedariğini kesmesinin hatırlatılması üzerine Lillian, “İsrail elinden geleni yapıyor ancak 16 yıldan uzun bir sürede Gazze bir bağımsız bir altyapı oluşturmayı başaramadı. Çünkü para bu alanlara yatırılmadı yeraltı tünellerine harcandı ve başka birçok şeye yatırıldı. Şu anda İsrail bir savaşta ve savaşta böyle şeyler oluyor. Ben devlet adamlarının, savaş esnasındaki devlet adamları olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar acı çekiyor, uluslararası hukukta belirli savaş kuralları var. İsrail de elinden gelenin en iyisini yapıyor. Söylediğim gibi liderler, bazen çok radikal bir konuşma üslubunu benimseyebiliyor. Ancak İsrail uluslararası hukuka uyuyor” ifadelerini kullandı.

fosfor bombası israil filistin aa

BÜYÜKELÇİ LİLLİAN, FOSFOR SORUSUNA CEVAP VERMEDİ

Ayrıca Gazeteci Ersoy’un “İsrail fosfor bombası kullandı mı?” sorusu üzerine kaçamak cevaplar veren Büyükelçi Lillian, “Bunlar yüzde 100 sahte haberler. Bunları her türlü yayan medya tarafından da reddedilmesi lazım. Fosforun kullanımı uluslararası hukuk tarafından yasaklanmıştır. İsrail uluslararası hukuka uymaktadır” dedi.

Bunun üzerine Ersoy’un “Daha önce kullandınız mı?” sorusunu yanıtlamaktan kaçınan Lillian, “Şu anda buna girmek istemiyorum çünkü bu zaman farklı detaylara ve konulara girmek gerekir. Şunu söyleyebilirim ki, şu anki görüntülerin bununla bir ilgisi yok. Bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Tek bir sebeple çünkü bunu kontrol etmem lazım. Şu an teyit edebileceğim tek şey İsrail-Filistin çatışmasında 10 gün içerisinde bunun kullanılmadığı” diye konuştu.

Editör: Ozan Barış Erim