JAXA (Japonya Uzay Araştırma Ajansı) tarih yazarak, "SLIM" adı verilen uzay aracının Ay'a başarılı bir iniş gerçekleştirdiğini duyurdu.

SLIM'İN AY MACERASI

"Ay'ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı" olarak bilinen SLIM, 20 Ocak yerel saatle 00.20'de Ay'ın gizemli topraklarına başarılı bir şekilde “yumuşak iniş” yaptı. İniş, Ay'ın çorak yüzeyine adeta bir "Moon Sniper" hassasiyetiyle gerçekleşti.

J A X A Japonya Uzay Araci S L I M 20012024 1

TEKNOLOJİK BAŞARININ İLK ADIMLARI

JAXA'nın açıklamasına göre, SLIM aracındaki güneş bataryası güç üretmese de diğer ekipmanlar sorunsuz bir şekilde işlevini sürdürüyor. Japonya böylece Ay'a iniş yapan beşinci ülke olarak tarihe geçti.

JAXA LİDERLERİNDEN MESAJLAR

JAXA Uzay ve Astronotlar Enstitüsü Direktörü Kuninaka Hitoşi, aracın hedef bölgeye 100 metre yakınlıkta iniş yaptığını belirtti. JAXA Başkanı Yamakawa Hiroşi ise Japonya'nın Ay keşfindeki gelecek adımlarına işaret ederek, "İniş teknolojimizin daha fazla gelişmesi gerekiyor." dedi.

J A X A Japonya Uzay Araci S L I M 20012024 2

AY YÜZEYİNDEKİ KEŞİF DEVAM EDECEK

JAXA, aracın bataryasının dayanacağı kısa süre boyunca Ay yüzeyi ve tabiatına yönelik veri toplama faaliyetlerini sürdüreceğini bildirdi.

SLIM'İN UZAY YOLCULUĞU

SLIM aracını taşıyan H2A roketi, eylül ayı sonunda Tanegaşima Uzay Merkezi'nden uzaya fırlatıldı. JAXA, SLIM aracının Ay'a "benzeri görülmemiş derecede yüksek hassasiyette bir iniş" gerçekleştirmesini bekliyor.

J A X A Japonya Uzay Araci S L I M 20012024 3

TEKNOLOJİ HARİKASI

Mitsubishi Electric üretimi olan ve 700 kilogram ağırlığında olan iniş aracı, 2,4 metre yükseklik ve 2,7 metre genişlik ölçülerine sahip. Aracın, taşıdığı küre şeklindeki sonda vasıtasıyla Ay yüzeyinde hareket edebilmesi bekleniyor. Japonya'nın bu başarısı, uzay keşiflerinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

J A X A Japonya Uzay Araci S L I M 20012024 4

Editör: Ozan Barış Erim