AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'nin savaştan önce açık hava hapishanesi olduğunu belirterek, bugün ise en büyük açık hava mezarlığı haline geldiğini ifade etti. Borrell, on binlerce insan için bir mezarlık olduğunu dile getirirken, uluslararası insancıl hukukun önemli ilkelerinin de burada mezarlık olduğunu vurguladı.

Josep Borrell A B Yuksek Temsilcisi 18032024 4

AB BAKANLARI BRÜKSEL'DE TOPLANDI

AB dışişleri bakanları, 21-21 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek AB liderler zirvesi öncesi Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi. Toplantıda Ukrayna'ya askeri yardımların artırılması, sürdürülebilir desteğin sağlanması ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarının yol açtığı kötüleşen insani durum ele alındı.

ÖNEMLİ KATILIMCILAR

Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken video konferans yoluyla katılırken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da çevrim içi olarak ülkesindeki son durumu aktardı.

Josep Borrell A B Yuksek Temsilcisi 18032024 1

5 MİLYAR EURO'LUK FON

Toplantının girişinde açıklama yapan Borrell, Ukrayna'yı desteklemek için geçen hafta oluşturulan 5 milyar avroluk fona üye ülkelerin onay vermesini beklediklerini belirtti. Borrell, Ukrayna'nın askeri açıdan bu fonu önemsediğini vurgularken, Rusya'da cezaevinde hayatını kaybeden muhalif Aleksey Navalnıy'ın ölümünden sorumlu tutulanlara yönelik yaptırımların açıklanacağını ifade etti.

Josep Borrell A B Yuksek Temsilcisi 18032024 2

ORTAKLIK ANLAŞMASI'NIN ASKIYA ALINMASI

Borrell, İspanya ve İrlanda'nın talebi üzerine AB ile İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınması konusunun ele alınacağını bildirdi. Ancak, bugünkü toplantıda yalnızca bu konuda siyasi tartışma yapılacağını, karar alınmayacağını kaydetti.

Editör: Mevlüt Peker