Türk Medeni Kanunu'nun evlenen kadının kocasının soyadını almasını zorunlu kılan 187. maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesine aykırı bulunmuş ve iptal edilmişti. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından TBMM'ye 9 aylık bir süre verilmişti. Ancak meclis, bu süre içerisinde konuya ilişkin bir düzenleme yapmadığından Anayasa Mahkemesi kararı otomatik olarak yürürlüğe girdi.

Evlilik Cüzdanı

DAVA AÇMADAN KULLANABİLECEKLER

Anayasa Mahkemesi, kadınların evlilik öncesi soyadlarını kullanma hakkının evlendikten sonra da devam etmesini sağlayacak kararını vermişti. Karara göre, evli kadınlar istedikleri takdirde sadece bekarlık soyadlarını dava açmadan kullanabilecekler. Evlilik işlemleri sırasında evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapılacak bir yazılı başvuru yeterli olacak.

Evlilik Cüzdanı 2

İLERLEYEN DÖNEMLERDE UYGUN BİR DÜZENLEME BEKLENİYOR

Yeni düzenleme yapılmadığı takdirde, evli kadınlar bekarlık soyadlarını kullanma hakkına sahip olacaklar. Kadınlar, evlilik işlemleri sırasında evlendirme memuruna "Ben sadece bekârlık soyadımı kullanmak istiyorum" şeklinde bir talepte bulunabilecekler. Ancak, meclisin ilerleyen dönemlerde Yeni Yargı Paketi çerçevesinde konuyu ele alması ve Anayasa Mahkemesi kararına uygun bir düzenleme yapması bekleniyor.

Editör: Ozan Barış Erim