Ekol Haber'den Dilek Yaman Demir'in haberine göre, 07 Ağustos günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gelen müşteki Erkan Doğan’ın suç örgütü faaliyeti kapsamında mağdur olduğunu ifade etti. 2016 yılında silahlı suç örgütü kurucusu ve yöneticisi Ayhan Bora Kaplan ve suç örgütü üyeleri tarafından Barış Kurt’tan alacağını istediği için kasten yaralama ve eziyet başta olmak üzere birtakım suç teşkil eden eylemlere maruz bırakıldığını anlatan Doğan, iki gün boyunca zorla alıkonulduğunu; dişlerinin söküldüğünü; konu ile ilgili daha önceden kolluk makamlarına başvuru yaptığını; ancak suç örgütünün gerçekleştirdiği tehdit ve baskılar neticesinde kolluk ifadesinde gerçekleri söyleyemediğini ifade etti.

SORUŞTURMA KAPANMIŞ

Söz konusu iddialarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde kovuşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verildiğini; bugüne kadar suç örgütünün korkutucu gücü sebebiyle gizli yaşamak zorunda kaldığını beyan etmesi ile soruşturmanın başlatıldığı ve iddiananamenin düzenlendiği kaydedildi. Doğan, daha sonra tutulduğu evden kaçmayı başardığını, polisler tarafından Çankaya Emniyeti'ne götürüldüğünü, buradayken polis amirinin yanına gelerek kendisini şikayetçi olmaması konusunda kendisini tehdit ettiğini ifade ederek, olaydan birkaç yıl sonra Kaplan’ın kendisine, “Dişlerini yaptırmadıysan IBAN at” dediğini belirterek, buna ilişkin yazışmaları da sundu.

KAPLAN SUÇLAMALARI REDDETTİ

Kaplan ise ifadesi esnasında kendisine Doğan’ın beyanlarının sorulması üzerine suçlamaları reddederken, “Erkan Doğan isimli şahsın FETÖ’cü olduğunu ve bana iftira attığını düşünüyorum. Bunun sebebinin de 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadelede aktif rol aldığım için olduğunu düşünüyorum” demişti.

“AK PARTİ İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI YAPTIM KAPLAN VE DOĞAN'I TANIMIYORUM"

Soruşturma kapsamında firari durumdayken geçen Kasım ayında yakalanarak tutuklanan Barış Kurt’un, Doğan’ın işkence olayından sonra yaptığı ilk şikâyet üzerine açılan ve takipsizlikle kapatılan soruşturma kapsamında alınan ifadesi de dava dosyasına girdi. Buna göre Kurt, olaydan 2 yıl sonra Ekim 2018’de verdiği ifadesinde, şunları söyledi:

“Ben 2009-2014 yılları arasında Ak Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. 2014 yılından beri de Çankaya Belediye Meclis Üyesi olarak çalışıyorum. Bahsettiğiniz Erkan Doğan isimli şahsı kesinlikle tanımıyorum. Bizim teşkilatımızda hiç kimseyi biz sigortalı olarak çalıştırmayız. Bizden de kimsenin alacağı yoktur. Ayhan Bora Kaplan’ı da tanımam. Bu şahısla kesinlikle bir alacak verecek meselem de yoktur. İfadesinde bahsettiği hiçbir husus doğru değildir.

"BEN KİMSEYİ ÖLÜMLE TEHDİT ETMEDİM"

Ben kimseyi ölümle tehdit etmedim veya bana yönelik herhangi bir tehditte olmamıştır. Benim yanımda kesinlikle Ayhan Bora Kaplan'ın bu şahsa vurması ya da Aydın Bar'ın çalışanlarının bu şahsı tekme tokatla dövme olayları olmamıştır. Erkan Doğan’ın beyanları tamamen uydurmadır. Hiç kimseyi bu şahsı dövmesi için ya da hürriyetinden yoksun bırakması için azmettirmedim. Bahsettiği olay kesinlikle benimle ilgisi alakası yoktur.”

BEYANLARI ÇELİŞTİ: KAPLAN'I DA DOĞAN'I DA TANIMIYORUM

Kurt’a, davaya konu soruşturma kapsamında gözaltına alındığında da yine Doğan’ın beyanları soruldu. Önceki beyanıyla çelişen ifadeler veren Kurt, Bora Kaplan’ı "Tren Bar" ünvanlı işyerinin sahibi olması sebebiyle tanıdığını, kendisi ile sık sık değil denk geldikçe görüştüğünü belirterek, bu kez Erkan Doğan’ı tanıdığını ancak 6-7 senedir görüşmediğini söyledi. Kurt ifadesinde, “Erkan Doğan’a karşı işlenen suçlarda kendisinin bir iştirakinin bulunmadığını; isimleri geçen diğer şüphelileri tanımadığını, örgüt üyesi olmadığını” öne sürdü.

"KADER KURBANIYIM"

Tutuklanması istemiyle sevk edildiği mahkemede ise Kurt, “kader kurbanı olduğunu” öne sürerek, şunları anlattı:

“Ben harita mühendisiyim, 3 üniversite bitirdim, ilk defa nezarethane gördüm. Sabıkam yoktur, kader kurbanı oldum. Hiçbir şey yapmadım, kaçmadım, çok korktum. Hayatımda ilk defa böyle bir şey yaşadım, hakkımda yakalama olduğunu televizyondan internetten öğrendim. Erkan Doğan ile ilgili olarak 7-8 sene öncesinde ifade vermiştim, örgütle bir alakam yoktur, Bora Kaplan'ı tanırım ama ticari ilişkim yoktur, ben örgüte abilik yapmadım, örgütle alakam yoktur, 44 yaşında olduğum için -Kaplan bana- Barış abi demiş olabilir, Suçsuzum.”

Editör: Ozan Barış Erim