Katar'ın Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalara ilişkin uluslararası toplumda gözlemlenen çifte standartlara karşı olduklarını açıkladı ve "Bir yanda sivil ölümlerini kınayıp, diğer yanda meşru görmek mümkün değil." ifadesini kullandı.

Bakan Al Sani, Doha'da, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelerek Gazze'de yaşanan son olayları ele aldı. Toplantı sonrasında yapılan ortak basın açıklamasında Al Sani, Türkiye'nin Filistin halkına gösterdiği destekten övgüyle bahsetti ve "Türkiye'nin Filistinlilere yönelik dayanışmasını takdirle karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

Gazze'ye uygulanan kolektif yaptırımları eleştiren Al Sani, sivil kayıplara yönelik tutumların değişmemesi gerektiğini vurguladı. Katar'ın, kim tarafından yapılırsa yapılsın sivil hedeflere yönelik saldırılara karşı olduğuna dikkat çekti.

Al Sani, Gazze'deki insani durumu geliştirmek için gereken destek oylarını alamadıklarını belirtirken, insani yardımların politik bir araç olarak kullanılmasını eleştirdi.

Bakan, İsrail yetkililerinin Katar'a dönük ithamlarını "provokatif" olarak tanımlayarak, Filistin-İsrail çatışmasında uluslararası hukukun ihlal eden tüm aktörlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti.

Hamas'ın elinde bulunan esirlerin serbest bırakılması için Katar'ın çabalarını sürdüreceğini dile getiren Al Sani, İsrail'in Gazze saldırılarında sivil hedefleri, okulları ve hastaneleri hedef almasını kınayarak, "Türkiye ile birlikte, Gazze'ye yardımın ulaştırılmasını ve halkın zorla taşınmasının önlenmesi konusunda ortak bir yaklaşım sergiliyoruz." şeklinde ifade etti.

Kaynak: AA