Daha önce aile içi kavgalarıyla gündeme gelen Kervansaray Holding’de patlayan son krizde dikkat çeken detaylar yer aldı.
Kervansaray Yatırım Holding A.Ş. yetkilisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Tümer, eski yönetici Selim Sayılgan’ın bir aracı ve noter başkatibine rüşvet vererek hazırladığı sahte belgelerle şirkete ait gayrimenkulleri gasp ettiğini ileri sürmüştü. Bu davada 19 yıl hapse mahkum edilen Selim Sayılgan'ın kayyum atamasında da rüşvet verdiği iddia edildi.
İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 5 kişilik kayyum atanmasının ardından Tümer, Mahkeme Başkanı Ramazan Acar ve üyelerinin de arasında bulunduğu 4 yargı mensubu hakkında Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) suç duyurusunda bulundu. HSK'ya verilen şikayet dilekçesinde suçlamalar arasında, ‘organize bir şekilde rüşvet almak’ , ‘rüşvet vermek’, ‘rüşvete aracılık etmek’, ‘rüşvet alıp vererek yargıya müdahale etmek’, ‘şirketi ele geçirmek suretiyle şirketi dolandırmak, şirketin hak ve menfaatleri aleyhine kararlar almak’, ‘şirketi doğrudan ve kasıtlı olarak dolandırmak ve zarara uğratmak’ yer aldı.
(Selim Sayılgan ve Zeynep Tümer)
5 MİLYON DOLAR
Dilekçeye göre, holdingin eski Yönetim Kurulu Başkanı Selim Sayılgan ve babası Ertan Sayılgan’ın avukatı Mustafa Kahraman, eski iş arkadaşları İrfan Hattatoğlu’nu usulsüz bir şekilde kayyum heyetinin başkanlığına getirdi. Ardından Selim Sayılgan, iş insanı Mahmut Selim Albayrak ile bağlantıya geçip kayyum atanması için mahkemeyi organize etmesini istedi. Albayrak da yargı dünyasına yakın bir isim olan aracıya ulaşarak talepleri iletti. Aracı, bu işi yapabileceğini ancak karşılığında 5 milyon dolar gerektiğini söyledi. Selim Sayılgan'ın teklifi kabul etmesinin ardından kayyum heyeti belirlendi.
İLGİNÇ YÖNTEMLE DAVALAR AYNI MAHKEMEYE
Dilekçede, kayyumları atayacak mahkemenin bulunması için ilginç bir yönteme başvurulduğu belirtildi. Buna göre, adli tatilde nöbetçi olan ve İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Ramazan Acar ile irtibat kuruldu. Dosyanın bu mahkemeye düşürülmesi için çalışma başlatıldı. Başkanlığını Acar’ın yaptığı mahkemenin nöbetçi olması beklendi. Kervansaray Yatırım Holding’in 65 hissedarına aynı ifadelerle şirketin genel kurulunun iptali için dava açtırıldı. Açılan davalardan biri de bu mahkemeye düştü. İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nden önce açılan davalardan feragat edilince bu mahkemedeki dosya ilk dava haline geldi. Diğer açılan davaların da bu mahkemede birleştirilmesi sağlandı.
Şikayet dilekçesinde aynı zamanda Sayılgan'ın taahhüt ettiği parayı ödemediği iddiasıyla iş insanının Tümer ile bağlantı kurduğu ve kendilerine 5 milyon dolar verilmesi durumunda davayı mahkemeden çekeceklerini söylediği de aktarıldı.
HEYETTE 'SEDA AĞIR' İSMİ DİKKAT ÇEKTİ
Davalı şirkete 'kayyum heyeti' olarak atanan isimler arasında İrfan Hattatoğlu, İlhan Yiğit, İrfan Başak ve Mehmet Emin Öztürk'ün yanı sıra Mali Müşavir Seda Ağır'ın olması da dikkat çekti. Ağır'ın Acar'ın aldığı birçok davada 'bilirkişi heyetinde' olduğu öğrenildi.
SOCAR VE MANSİMOV DAVASINDA DA VAR
Öte yandan Acar'ın Azerbaycan’ın devlet enerji şirketi SOCAR ile Mübariz Mansimov’un şirketi Palmali Holding arasındaki davada mahkeme heyetinin başkanı olduğu da ortaya çıktı. Mansimov’un avukatının “Siz tarafsız değilsiniz” diyerek tepki gösterdiği Acar'ın geçtiğimiz aylarda görevden alındığı öğrenildi.
KILIÇDAROĞLU'NDAN 'ACAR' ÇIKIŞI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 25 Temmuz'daki grup toplantısında hakkında çeşitli iddialar bulunan Acar’la ilgili ifadeleri gündem olmuştu.