İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde dün gerçekleşen silahlı saldırının ardından, şüphelilerin ve olayın perde arkasının araştırılması süreci devam ediyor. Silahlı saldırıda hayatını kaybeden Tuncer Cihan'ın ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün yürüttüğü soruşturma kapsamında 51 şüpheli gözaltına alındı.

Sariyer Santa Maria Kilisesi 29012024 Iha2

SALDIRGANLAR NASIL YAKALANDI?

Pazar ayini sırasında kiliseye giren kar maskeli ve silahlı iki saldırganın açtığı ateş sonucu Tuncer Cihan'ın ölümüne sebep olan olay, büyük bir panik yaratmıştı. Olayın ardından harekete geçen güvenlik güçleri, Tacikistan ve Rusya uyruklu iki tetikçiyi gözaltına aldı. Ayrıca, saldırganlarla bağlantılı diğer şüphelilerin yakalanması için peş peşe operasyonlar düzenlendi.

Sariyer Santa Maria Kilisesi 29012024 Iha3

51 GÖZALTI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, 30'dan fazla adrese baskın düzenleyerek 45 şüpheliyi daha gözaltına aldı. Sonrasında gerçekleştirilen operasyonlarla gözaltı sayısı 51'e yükseldi. DEAŞ bağlantılı olduğu düşünülen bu şüphelilerden 23'ü sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi. Diğer 28 zanlının ifade işlemleri devam ediyor.

Sariyer Santa Maria Kilisesi 29012024 Iha1

150 KİŞİLİK ÖZEL EKİP

İstihbarat ve Terörle Mücadele birimlerinde 150 kişilik özel bir ekip kuruldu. Bu ekip, güvenlik kamera görüntülerini detaylıca inceleyerek, saldırganların kullandığı aracı ve hücre yapılanmasını deşifre etti. Yakalanan şüphelilerin Türkiye'ye giriş koşulları ve geçmişte işlenen suçlar da araştırılıyor.

Kilise-1

TACİK SALDIRGANIN SİLAHI TUTUKLUK YAPTI

Rus kökenli D.T.'nin saldırıyı gerçekleştirerek Tuncer Cihan'ı öldürdüğü, rahip ve aralarında Polonya büyükelçisinin de olduğu cemaati hedef alan Tacikistan uyruklu A.K.'nin ise silahının tutukluk yapması nedeniyle eyleme katılamadığı ortaya çıktı. Saldırganların yaklaşan 31 Mart Mahalli İdareler seçimleri öncesi sansasyonel eylem yaparak ülkede kaos oluşturmak istediği değerlendiriliyor. Saldırganlardan Tacikistan uyruklu A.K.’nin silahının tutukluk yapmasının ise sansasyonel eylem hedefine tam anlamıyla ulaşamadıklarını gösteriyor. Saldırıda en ürkütücü senaryonun, “Tacikistan uyruklu saldırganın silahının çalışması durumunda diğer saldırganla birlikte, rahip ve Polonya büyükelçisi başta olmak üzere çok sayıda cemaat mensubunu katletmesi” olduğu değerlendiriliyor.

Sariyer Santa Maria Kilisesi 28012024 Aa (5)

FATİH CAMİSİ SALDIRISI

Saldırıların hedefinin belirli bir din değil, o din mensuplarının ve bağlı oldukları ülkelerin kışkırtılması olduğu da düşünülüyor. 1771 yılında 2. Mehmet tarafından yaptırılan tarihi Fatih Camisi saldırısında da Türkiye'nin önemli kurra hafızlarından biri olan Fatih Camii İmamı Kurra Hafız Galip Usta bıçakla ağır yaralanmıştı.

Fatih Camii Imam

Kurra hafızlık makamının en önemli makamlardan biri olduğu biliniyor. Hadislere göre Hz. Muhammed'in (SAV) izin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişiler ancak kurra hafızı olabiliyor. Bu da, saldırıyı daha sansasyonel hale getiriyor.

Fatih Camii İmam Galip Usta İha

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Saldırganların Başakşehir Güvercintepe Mahallesi'nde yakalandığı ve kullanılan aracın bir yıl boyunca İstanbul trafiğinde görünmediği anlaşıldı. Şüphelilerin sahte kimlik ve pasaport kullanmadıkları, daha önce başka bir suça karışmadıkları belirlendi. Polisteki sorgular ve soruşturmaların devam ettiği bu dönemde, saldırının arkasındaki motivasyon ve bağlantıların aydınlatılması için yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Santa Maria Kilisesi 28012024 Iha

Editör: Mevlüt Peker