Türkiye'de 7 yıldır yürürlükte olan ''yaz saati'' uygulaması ile sabahın erken saatlerinde yola çıkan öğrenciler ve çalışanlar güne karanlıkta başlıyor. Sosyal medyada da uygulamaya tepkiler büyürken, özellikle ilkokul öğrencileri büyük sıkıntı yaşıyor.

"HERKESİ DEPRESİF HALE GETİRİYOR"

Ekrem İmamoğlu da uygulamaya tepki gösterek ''Kararı alan ortada yok, kararın mantığı yok, tasarruf desen hiç yok." ifadelerini kullandı. Uygulamanın güvenlik sorununa da yol açtığını belirten İmamoğlu, "Herkesi depresif hale getiriyor, çalışanı, öğrenciyi güne kötü başlatıyor." dedi.

CHP'DEN UYGULAMANIN KALDIRILMASI İÇİN İKİ AYRI KANUN TEKLİFİ

Türkiye'de kalıcı yaz saati uygulaması, 2016 yılında Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde başlamıştı. CHP Milletvekili Jale Nur Süllü ve CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin ise uygulamanın kaldırılması için TBMM'ye iki ayrı kanun teklifi sundu.

“SENKRONİZASYON SORUNLARINA YOL AÇTI”

Kalıcı hale getirilen uygulamanın insanları olumsuz etkilediğini belirten Hatay vekili Şahin, araştırmalara göre değişikliğin tasarruf sağlamadığını söyledi. Milyonlarca insanın kör karanlıkta evinden çıkıp yola koyulduğunu belirten Şahin, "Bu karar ile birlikte daha önce bir saat fark olan Orta Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki saat farkı iki saate, İngiltere ile üç saate çıkarken Suudi Arabistan ile aynı saat dilimi kullanılmaya başlandı. Bu da borsa, bankacılık, uçak seyahatleri gibi birçok teknolojik etkileşimde senkronizasyon sorunlarına yol açtı." dedi. 

“KARANLIKTA UYANMAK BİYOLOJİK SAATİMİZİ BOZUYOR”

"Karanlıkta uyanmak biyolojik saatimizi olumsuz etkilediği için bitkin halde uyanıyoruz" diyen Şahin uygulamanın yetersiz gün ışığı alımı nedeniyle D vitamini eksikliğine de yol açtığını,  özellikle kadınlar ve çocuklar içinde güvenlik sorunu yaşattığını belirtti.

"Kış saati uygulaması elektrik şirketlerine daha çok para kazandırsın, daha çok elektrik yakılsın diye iptal edildi" diyen Şahin, Greenwich’e göre 30. derecede bulunan boylam dairesinin bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınmasını ve her yıl mart ayının son pazar günü saatlerin saat 03:00’da bir saat ileri, ekim ayının son pazar günü saat 04:00’da bir saat geri alınmasını önerdi.

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi verdi. 

Süllü, “Öğrencilerin karanlıkta okula gidip yine karanlıkta evlerine dönmeleri güvenlik yönünden riskler, derslerindeki verimlilikleri ve gelişimleri yönünden olumsuzluklar içermektedir. Yine, özellikle çalışan kadınlar da işe karanlıkta gidip karanlıkta eve dönmek zorunda kalmaktadır. Türkiye'nin saat dilimi, Avrupa ülkeleri ile özellikle ticari ve ekonomik uyum aavantajımız göz önüne alınarak yaz-kış saati uygulamasına geri dönülmesi için gereken adımların atılması gerekmektedir” dedi.

Editör: Şeyda Karaca