Avrupa'yla birlikte Türkiye’nin de uyguladığı kış saati uygulaması geçtiğimiz yıllarda Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte kaldırılmıştı. İşte "kış saati uygulaması neden kaldırıldı" sorusunun yanıtı...

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDEN KALDIRILDI?

Türkiye'de, Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir kararla kış saati uygulaması sona erdirildi. Yaz saati uygulaması ise her yıl devam edecek şekilde düzenlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 6 Eylül tarihli yazısı üzerine, "Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'un" 2. maddesinde değişiklik yapıldı.

Kış saati uygulaması

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınarak başlatılan yaz saati uygulaması, her yıl boyunca devam edecek. Önceki Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan "30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması" ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

Kış saati uygulaması 4

Türkiye, Eş Güdümlü Evrensel Zaman (UTC) ölçümüne göre, kışın UTC +2, yazın ise UTC +3 olarak belirlenen zaman dilimine sahipti. Ancak, yapılan bu değişiklikle Türkiye, yazın da UTC +3'ü standart zaman dilimi olarak benimseyen ülkeler arasına katılacak. Karar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilgili yazısı üzerine 697 sayılı kanunun 2. maddesi uyarınca 7 Eylül'de alındı.

Kış saati uygulaması 3

Enerji Bakanlığı, 2015 yılında hazırladığı bir önegeyle yaz saati uygulamasının yıl boyunca sürdürülmesinin enerji verimliliğini artırabileceğini belirtmişti. Ancak daha önce küresel borsalarla senkronun kaybedilebileceği ve uluslararası ticari ilişkilerde aksama olabileceği gerekçeleriyle saat düzenlemesinden vazgeçilmişti.