1 milyon TL konut kredisi, 400 bin TL taşıt kredisi ve 100 bin TL ihtiyaç kredisi çekmek isteyen bir vatandaşın aylık geri ödemesi ne kadar tutuyor? Şu anda kredi çekmek mantıklı mı, mevduata aylık mı, üç aylık mı yoksa 6 aylık mı yatırım yapmak daha avantajlı?

TCMB’NİN KARARI MEVDUAT FAİZLERİNİ NE KADAR YÜKSELTTİ?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Kurtuluş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Biz Merkez Bankası’nın 2.5 puanlık faiz artışının piyasaya yansımasının 1 puan civarında olacağını düşünüyoruz. Bankalara göre değişmekle birlikte yüzde 43-47 bandında olan mevduat faiz oranları Merkez Bankası'nın kararıyla yüzde 48 seviyelerine çıktı. Yapılan faiz artışları birebir aynı oranda piyasaya yansımıyor. Yüzde 2.5’lik faiz artışının piyasaya yansıması yüzde 1-1.5’i buluyor.

2024’TE FAİZ ARTIRIMI DEVAM EDECEK Mİ?

Biz yüzde 50’ye kadar bir artış olacağı kanaatindeyiz. İlk 3 ayda 250 baz puan daha artış olabilir. Daha sonrasında Haziran ayı sonuna kadar faiz sabit tutulur ve temmuz ayından itibaren faizler geri çekilmeye başlar. Bir müddet daha faiz artışının devam edeceği, sabit tutulma döneminden sonra faizlerin geri çekilmesinin temmuz ayından itibaren başlayacağını söyleyebiliriz. Yüzde 50 seviyesi faizde pik seviyesi olabilir.

1 MİLYON TL’Sİ OLAN AYLIK NE KAZANIYOR?

Bankalarda şu anda yüzde 47-48'e varan oranlarda mevduat faizleri mevcut. Yani 1 milyon TL parası olan bir kişinin bunu aylık faize yatırdığında ortalama olarak 37 bin 500 ile 39 bin TL civarında kazanç elde edebilmesi söz konusu. Biz burada kısa vadeli yatırımlar tavsiye ediyoruz. Aylık ve üç aylık olarak değerlendirmelerinin yatırımcılar olarak daha faydalı olacağı kanaatindeyiz. Çünkü faiz artışları hala devam edecek. Dolayısıyla kısa vadeli yatırımlarla daha yüksek getiri elde edebileceklerdir.

BU SEVİYELERDEN KREDİ ÇEKMEK MANTIKLI MI?

Krediler açısından şu anda en yüksek orana yakın bir orandayız. Faiz artışları ile birlikte kredi faizleri tabi ki yükselecektir. Emtianın, elde edilmek istenen aracın veya konutun değerinin ne olacağı da önemli. Kredi faiz oranları yükseldiği zaman elde etmek istediğiniz konut ya da taşıtın fiyatı sabit kalmakta veya düşürülmekte. Fakat faiz oranları düşürüldüğünde konut ve taşıtın fiyatının arttığını görüyoruz. Bu ters orantılı işliyor. Biz şu anda kredi çekilmesi için doğru bir dönem olduğu kanaatindeyiz. İlerleyen dönemlerde kredi faizleri düşerse yeniden yapılandırma yapılarak yeni oranlardan faydalanmak mümkün olacaktır.

TAŞIT, KONUT, TÜKETİCİ KREDİLERİNDE FAİZ ORANLARI NE DURUMDA?

Şu anda konut kredisi, taşıt ve ihtiyaç kredileri yüzde 3.50 ile yüzde 3.79 arasında aylık tutarda değişmekte. Taşıt kredilerinde daha önce 36 ay ile sınırlandırma vardı. Bazı bankalar 48 ay kredi sağlayabiliyorlar. İhtiyaç kredisi ise en fazla 24 ay verilmekte. Konut kredisine ise 120 ay vadeye ulaşılabiliyor.

1 MİLYON TL KONUT, 400 BİN TL TAŞIT, 100 BİN TL TÜKETİCİ KREDİSİ İÇİN AYLIK ÖDEME NE KADAR TUTUYOR?

1 milyon TL konut kredisi için 120 ay vadede aylık 37 bin 300- 38 bin 300 TL arası ödeme söz konusu. 400 bin TL’lik 48 ay vadeli taşıt kredisinde bankasına göre değişmekle beraber 22 bin 750 TL ile 23 bin 500 TL arası aylık ödemeler söz konusu. İhtiyaç kredileri en fazla 24 ay vadede ödenebiliyor. 100 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisinin aylık 7 bin, 7 bin 500 TL arasında geri ödemesi var.

Biz Merkez Bankası’ndan yüzde 50’ye kadar bir faiz artışı bekliyoruz. Mevduat faizine yatırım yapacakların kısa vadeli yatırım yapmaları, kredi kullanmak isteyenlerin ise bir an evvel kredi kullanmaları kendilerine fayda sağlayacaktır.”

Editör: Şeyda Karaca