TSK'nın yayımladığı ilana göre, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında Bando Sınıfı Muvazzaf Astsubay alımı yapılacak. Bu alımlar, nitelikli personel katkısı sağlamak amacıyla KPSS şartı aranmaksızın gerçekleştirilecek.

Toplamda 55 Astsubay alımının gerçekleştirilecek ve adaylar Milli Savunma Bakanlığı'nın Personel Temini sayfası üzerinden başvurularını yapabilecekler.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2023 yılında gerçekleştireceği bu Astsubay alımları, dış kaynaktan Bando Sınıfı Muvazzaf Astsubay alımı olarak gerçekleşecek. 

astsubay

01 Ocak 2023 tarihi itibarıyla düzeltilmemiş nüfus kaydına göre lisans (yüksek lisans ve doktora dahil) düzeyinde mezun olanlar için 27 yaşından büyük olmayanlar başvurabilir.

Yurt içinde en az dört yıl ve daha fazla süreli fakülte/yüksekokulların belirtilen kaynak okul programlarından mezun olanlar başvuru yapabilir. Yurt içinde eş değer programlar dikkate alınmayacak ve lisans mezunu adayların mezun olduğu program kaynak okul programı olarak kabul edilecektir. Lisans mezunu adayların mezun olduğu ön lisans programları ise kaynak okul programı olarak kabul edilmeyecektir.

Öğrenimlerini yurt dışında tamamlayan adaylardan, mezun oldukları programın belirtilen kaynak okul programlarıyla denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmış olanlar başvurabilir. Bu adaylar başvuru sırasında denklik belgesini sisteme yüklemelidir.

KPSS şartı aranmayacak, ancak adaylar MSB tarafından yapılacak veya yaptırılacak Genel Kültür Sınavından en az 50 puan almaları gerekmektedir. Bu sınavda başarılı olan adaylar ikinci seçim aşamasına katılmak üzere çağrılacaktır.

Henüz askerlik yükümlülüğünü yerine getirmemiş olanlar başvurabilir.

Askerlik hizmeti devam eden veya terhis olan yedek subay/yedek astsubay, erbaş ve erler başvurabilir. Ancak "Yedek Subay/Yedek Astsubay olamaz" kararı olanlar başvuramaz.

Herhangi bir kurum veya kuruluşa mecburi hizmet sorumluluğu bulunmayan ve ileride sınıf değişikliği istemeyeceğini taahhüt eden adaylar başvurabilir.

astsubay 2

MUVAZZAF ASTSUBAY BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan muvazzaf astsubay adayı genel başvuru şartları şöyle:

Türk vatandaşı olmak

Hakkında yedek subay/astsubay olamaz kararı bulunmamak

Askeri okullardan herhangi bir sebeple çıkmamış olmak

TSK, Jandarma ve Sahil Güvenlik'te daha önce görev almamak

Sözleşmeli er/erbaş olarak sözleşmesinin feshedilmemiş olmak

Devlet memurluğundan çıkarılmamak

Herhangi bir suçtan hükümlü bulunmamak

Bazı suçlardan ceza almaması

Genelev, kumar vb. yerlerde çalışmaması

Askeri şeref ve haysiyetle bağdaşmayan fiillerde bulunmaması

Topsrumca uygun olmayan işlerde çalışmaması

Nikahsız birlikte yaşamaması, LGBTŞ+ özellikleri bulunmaması

Bazı askeri suçlardan ceza almaması

Tam teşekküllü hastaneden "Muvazzaf Astsubay Olur" raporu almak

Yazılı/uygulamalı sınav ve mülakatta başarılı olmak

Kontenjan içinde kalmak

Silah taşımaya engeli bulunmaması

Uyuşturucu tedavisi geçirmemek

Terörle iltisakı bulunmaması

Güvenlik ve arşiv soruşturmalarından geçer not almak

Son iş yerinden olumlu belge almak

Diğer belirlenecek şartları taşımak

Şartları taşımamak durumunda öğrenimin sona erdirilmesi

"Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği"ne göre, 15 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan şartlara göre, adayların sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu rapor için adaylar, belirlenen Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşlarına yönlendirilecektir. Sağlık raporu işlemleri, en geç 45 gün içinde tamamlanmalıdır. Bu süre içinde raporu alamayan veya geç ulaşan adaylar elenmiş sayılacaktır.

Adaylar, sağlık raporu için başvurduklarında, sevk edildikleri hastanede yapılan sağlık taramalarının sınav merkezi tarafından görülebileceğini kabul etmiş sayılırlar. Hastaneler tarafından düzenlenen "Ön Bildirim Belgesi/Raporu" ve "Sağlık Kurulu Kararı Bildirim Belgesi" geçerli kabul edilmeyecektir. Sağlık kurulu raporlarının istenilen şekilde düzenlenmemesi, zamanında ulaştırılmaması veya posta gecikmeleri gibi durumlardan Millî Savunma Bakanlığı sorumlu tutulmayacaktır. Bu nedenle, adayların bu aksaklıkları takip etmeleri ve sorunları ilgili hastaneyle çözmeleri gerekmektedir.

Adayların ayrıca "Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği"nde belirtilen boy ve kilo sınırlarında olmaları gerekmektedir. Fiziki yeterlilik testi ve mülakat sınavlarında başarılı olmaları da önemlidir.

Sözleşmeli Erbaş ve Erlerden, sözleşmesi kendi kusurları nedeniyle feshedilmemiş, kendi isteğiyle yenilememiş veya ayrılmamış olanlar başvurabilir. Halen sözleşmeli er olarak görevde olanlar için ise başvuru tarihi itibariyle en az üç yıl görev yapmış olmak ve müteakip sözleşme süresi içerisinde olmak gerekmektedir.

KPSS şartı aranmaksızın yapılacak Genel Kültür Sınavı ve Hv.K.K. Bando ve Merasim K.lığı Kirazlıdere/ANKARA'da gerçekleştirilecek Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı da başarıyla tamamlanmalıdır.

Yedek Subay/Astsubaylar için görevli bulundukları birlik ve kurumlardaki üç sicil amiri tarafından "Muvazzaf Astsubay Olur" nitelik belgesi alınmalıdır.

Askerlik hizmetini erbaş ve er olarak yapanlar için de görevli bulundukları birlik ve kurumlardaki üç sicil amiri tarafından "Muvazzaf Astsubay Olur" nitelik belgesi alınmalıdır.

Silahlı Kuvvetlerde devlet memuru ve işçi olarak görev yaparken başvuran adaylar için üç disiplin amiri tarafından "Muvazzaf Astsubaylığa Layıktır" nitelik belgesi alınmalıdır.

Yedek Subay/Astsubay olarak askerlik hizmetini yapanlar veya yapmakta olanların aldıkları sicil notu, sicil tam notunun %90 veya daha üstünde olmalıdır.

astsubay 12

MUVAZZAF ASTSUBAY ALIMLARI NE ZAMAN VE NEREDEN YAPILACAK?

Adaylar ön başvurularını 24 Aralık 2023 (saat 23.59’a kadar) tarihine kadar, https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinden e-devlet şifresi ile giriş yaparak çevrimiçi (online) olarak yapacaklardır. Şahsen, postayla, dilekçe ile veya diğer şekilde yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

Adaylar https://personeltemin.msb.gov.tr sitesine girdikten sonra e-devlet şifresi ile başvuru ekranını açacaktır. Ardından başvuru sihirbazı ile ilerleyerek tüm adımları tamamladıktan sonra Tercih Yap ekranına yönlendirilecek buradan ilgili alımı tıklayarak tercih yapacaktır. Tercih işlemini tamamladıktan sonra “Tercihlerimi Göster” butonuna tıklayarak tercihlerini kontrol edecektir. Tercihlerim sayfasında yer alan tercihler adayın kayıtlı tercihleri olup ayrıca bir kaydetme işlemi yapmayacaktır. Adayların TC Kimlik Numaraları Aday Numarası olarak kullanılacaktır. Başvurunun tamamlanmasını müteakip bütün işlemlerde TC Kimlik Numarası kullanılacaktır.

Adaylar bilgilerini ve tercihlerini müracaat tarihinin bitimine kadar güncelleyebilecek 24 Aralık 2023 saat 23:59’dan sonra sistem üzerinden yapılacak güncellemeler kabul edilmeyecek, bu tarih ve saatten sonra adaylar tarafından yalnızca iletişim bilgileri, Personel Temin Daire Başkanlığına gönderecekleri ıslak imzalı dilekçe ile güncellenebilecektir. Adaylar;

Mezun oldukları kaynak okul programına uygun olmak şartıyla tüm kuvvet komutanlıklarını sınıf/branş sıralı (öncelikli) olarak tercih edecek,

Kuvvet komutanlığı tercihleri, seçim aşamalarına katılacak adaylara yapılacak çağrıya esas olmak üzere sıralı (öncelikli) olacak, tüm seçim aşamalarından başarılı olan adayların yerleştirilmesinde dikkate alınacak, yerleştirme işlemi için kuvvet komutanlığı içerisindeki sınıf/branş önceliği dikkate alınacak,

Sınav aşamalarından başarı ile geçen adayın yerleştirme işlemleri; adayların tercih önceliğine göre yapılacak, adaylar sadece kayıt hakkı kazandığı kuvvet komutanlığına kayıt yaptırabilecek, bir kuvvet komutanlığına kayıt hakkı kazanan adayların diğer tercihleri söndürülecektir. Yedek olarak sınıflandırılan adayların tüm tercihleri herhangi bir kuvvet komutanlığına kayıt hakkı kazanana kadar devam edecektir.

Başvurusu kabul edilen adaylara ANKARA’da uygulanacak sınav tarihleri https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde tebliğ niteliğinde yayımlanacaktır. Adaylara posta ile tebligat yapılmayacaktır.

Asıl başvurular; başvurusu kabul edilen adayların Evrak Kontrol aşamasına gelmeleri ile yapılmış sayılacaktır.

Editör: Zeynep Baş