Lise mezunu ya da ön lisans ile birlikte lisans mezunları, farklı KPSS türleri üzerinden puan alırlar. Bu puanlar doğrultusunda bireyler, kendi meslek gruplarına uygun biçimde sıralama yapar ve tercihlerini gerçekleştirirler. Ancak devlet memuru olmak isteyenlerin dikkate alması gereken belli başlı şartlar vardır, bunlar arasında yaş sınırı da bulunmaktadır. Peki, 2024 KPSS'de yaş sınırı var mı? 35 yaş sınırı kalktı mı? İşte memur olma şartları...

KPSS'DE YAŞ SINIRI VAR MI?

Devlet memuru olabilmek için genel bir yaş sınırı bulunmamakla birlikte, meslek ya da sanat okulu mezunları için 15 yaş şartı aranabilir. Bu durum, Türk Medeni Kanunu'nun 12. maddesi kapsamında kazai rüşt kararı alma şartı ile gerçekleşir. Ayrıca, üst yaş sınırları genellikle 35 ya da 40 yaş olarak belirlenir.

KPSS-personel-alımı-eylül-ayı

Sınavlara girerken herhangi bir yaş sınırlaması yok, bütün adayların şartları tamamen eşit ancak aldıkları puanlarla tercih yaparken önlerine 35 yaş engeli çıkıyor. Özellikle askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları bulunuyor.

kpss-sonuçları-2023

KPSS sınavına girmek için genel olarak 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Lise mezunu olmak da bir diğer önemli şarttır. KPSS'de genellikle üst yaş sınırı bulunmamakla birlikte, bazı meslek grupları için 35 veya 40 yaş gibi yaş sınırı bulunmakta. Bu sınırlamalar mesleğe göre değişiklik gösterebilir.

kpss-sınav-sonuçları-ne-zaman-açıklanacak

Birçok memurluk pozisyonu için genelde 35 veya 40 yaş sınırı öngörülse de, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, altı ve üst yaş sınırı olmayan devlet memuru atamaları da mümkündür. Bu durum, fiziki koşulları yerine getirme gerekliliği olan meslek grupları dışında geçerlidir. Ancak, genel şartlar arasında en az 18 yaşında olma kuralı bulunmaktadır.