Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, yaşamını yitirdi. Kuveyt resmi televizyonu, Emirlik Divanı Başkanı Şeyh Muhammed el-Abdullah el-Mubarek es-Sabah'ın yaptığı açıklama ile Emir Şeyh Nevvaf'ın ölüm haberini duyurdu. Şeyh Nevvaf, öğlen saatlerinde vefat ettiği belirtildi.

Kuveyt Emiri'nin vefatı sebebiyle ülkede 40 günlük yas ilan edildi ve resmi daireler üç gün süreyle kapatıldı​. Kuveyt Bakanlar Kurulu, Veliaht Prens Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın ülkenin yeni emiri olduğunu açıkladı. Şeyh Meşal, yeni Emir olarak Kuveyt'in yönetimini devraldı​​​​​​. Bu değişiklik, Kuveyt'in siyasi yapısında önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor ve Şeyh Nevvaf'ın vefatı, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde büyük yankı uyandırdı.

ŞEYH NEVVAF EL-AHMED EL-CABİR ES-SABAH KİMDİR?

Şeyh Nevvaf, 14 yıl Veliaht Prens olarak görev yaptıktan sonra, kendisinden önceki Emir olan kardeşi Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın 29 Eylül 2020'de vefat etmesi üzerine Kuveyt Emiri olmuştu. Emirlik makamında üç yılı aşkın süre boyunca ülkeyi yöneten Şeyh Nevvaf, 25 Haziran 1937'de Kuveyt'te dünyaya gelmişti. Şeyh Nevvaf, kariyeri boyunca önemli kamu görevlerinde bulunmuş, 1962'de Havalli kentinde valilik yapmış ve 1978'de İçişleri Bakanı olarak atanmıştı. 1988'de Savunma Bakanlığı görevine getirilen Şeyh Nevvaf, bu görevdeyken savunma birimlerinin geliştirilmesi ve modern silahlarla donatılması için çaba sarf etmişti. Kuveyt'in Irak işgalinden kurtuluş savaşından sonra 1991'de kurulan ilk hükümette Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı olarak görev almıştı. Şeyh Nevvaf, Kuveyt'te güvenlik güçlerinin manevi babası ve İçişleri Bakanlığının gerçek kurucusu olarak biliniyordu​​.

40 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Kuveyt, Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın vefatı üzerine ulusal yas ilan etti. Şeyh Nevvaf'ın ölümüne dair haberler, Emirlik Divanı Bakanı Şeyh Muhammed el-Abdullah el-Mubarek es-Sabah tarafından resmi olarak açıklandı. Ülkede 40 günlük yas süresi ilan edilen açıklamada, ayrıca resmi dairelerin üç gün süreyle kapatılacağı bildirildi.

Şeyh Nevvaf, 14 yıllık Veliaht Prenslik görevinin ardından, kendisinden önceki Emir ve kardeşi Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın 29 Eylül 2020'de vefat etmesi üzerine Kuveyt Emiri olarak göreve başlamıştı.

Editör: Mevlüt Peker