Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, dün gerçekleştirilen ve denizaltından fırlatılan yeni stratejik seyir füzesi “Pulhwasal-3-31”in test atışını denetledi. Bu test, son zamanlarda Kuzey Kore'nin art arda gerçekleştirdiği silah denemelerine yeni bir ekleme olarak değerlendiriliyor.

Kim Jong Un 29012024 Iha (1)

Kim Jong Un 29012024 Iha (3)

DENİZALTI TABANLI FÜZE DENEMESİ

Kuzey Kore'nin son silah denemesi, ABD ve Güney Kore'ye meydan okuyan bir nitelik taşıyor. Yapılan açıklamada, “Pulhwasal-3-31” adlı stratejik seyir füzesinin Kim Jong-Un'un gözetiminde başarılı bir şekilde test edildiği belirtildi. İki farklı füzenin Doğu Denizi üzerinde sırasıyla 123 ve 124 dakika havada kaldığı ifade edilirken, bu denemenin komşu ülkelerin güvenliği üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı vurgulandı.

Kim Jong Un 29012024 Iha (5)

Kim Jong Un 29012024 Iha (4)

NÜKLEER DENİZALTI VE SAVAŞ GEMİLERİ İNŞASI

Kim Jong-Un, silah testinin başarısından memnuniyet duyarak, nükleer denizaltı ve yeni tip savaş gemilerinin inşası hakkında yetkililerden bilgi aldı. Kuzey Kore lideri, ülkesinin deniz egemenliğini savunma çabalarını artırma gerekliliğine ve güçlü bir donanmanın önemine dikkat çekti. Kim, deniz kuvvetlerinin nükleer silahlara erişiminin, Kuzey Kore'nin nükleer stratejik gücünün inşası için "temel bir gereklilik" olduğunu vurguladı.

Kim Jong Un 29012024 Iha (7)

Kim Jong Un 29012024 Iha (6)

PYONGYANG'IN SEYİR FÜZE DENEMELERİ

Bu gelişmeler, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'nın (JCS) dün yaptığı açıklamayla paralel olarak gerçekleşti. JCS, Pyongyang'ın ülkenin doğu kıyısından birden fazla seyir füzesi fırlattığını bildirmişti. Füzelerin Shinpo Limanı açıklarından fırlatıldığı ve menzilleri ile irtifaları hakkında detaylı bilgi verilmemişti. Bu denemeler, bölgedeki güvenlik ve siyasi dinamikleri etkileyen önemli gelişmeler olarak kayıtlara geçti.

Editör: Mevlüt Peker