Ukrayna aleyhine Rusya'nın yanında duran ve askeri destek sağlayarak bölgedeki barış sürecini sabote eden ABD, Kuzey Kore'nin Rusya'ya yaptığı askeri malzeme sevkiyatını eleştirdi.

ABD'nin yanı sıra Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Rusya'ya, Ukrayna halkı ve yönetimi aleyhine kullanılmak üzere gerçekleştirdiği askeri ekipman ve mühimmat satışını kuvvetli bir dille eleştirdi.

Ortak bir açıklama yayımlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ve Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, gerçekleştirilen satışların çoğunun onaylandığını belirtirken, bu tarz askeri desteklerin Rusya'nın saldırılarında can kayıplarını büyük ölçüde artırabileceğini ifade ettiler.

Yapılan açıklamada, Kuzey Kore'den Rusya'ya yapılan askeri malzeme satışının Ukrayna yönetimi ve halkına karşı kullanılacağının altı çizilerek, bu satışın üç ülke tarafından şiddetle kınandığı belirtildi.

Üç ülkenin, Kuzey Kore'nin Rusya'ya gerçekleştirdiği bu askeri satışları deşifre etmek için uluslararası platformlarda işbirliğini sürdüreceği, ve Ukrayna'nın bağımsızlık haklarını savunmada kararlı oldukları ifade edildi.

"RUSYA'NIN KUZEY KORE'DEN ALDIĞI ASKERİ DESTEĞİ YOĞUN BİR ŞEKİLDE İZLİYORUZ"

Kuzey Kore'nin, Rusya'ya sağlamış olduğu destek karşılığında askeri yeteneklerini geliştirmek adına yardım talep ettiğini belirten açıklamada, "Kuzey Kore'ye verilen askeri yardımları yakın bir şekilde izlemekteyiz." ifadeleri kullanıldı.

Kuzey Kore'nin silah satışı, kitle imha silahları, balistik füzeler veya diğer konvansiyonel silah projeleriyle ilgili satışlarının BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edebileceğine dikkat çekildi. Bu tür teknolojik satışlardan duyulan "büyük kaygı" dile getirilirken, bu tür satışların bölgesel güvenliği ve küresel barışı tehlikeye atacağı vurgulandı.

Kuzey Kore ve Rusya'nın ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına riayet etmeleri ve ihlallerini sonlandırmaları için çağrıda bulunuldu.

ABD, KUZEY KORE'NİN RUSYA'YA ASKERİ EKİPMAN SEVKİYATINI İDDİA ETMİŞTİ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Kuzey Kore'nin Rusya'ya askeri destek sağladığını belirtirken, "Son dönemlerde Kuzey Kore'nin Rusya'ya bin konteynerden fazla askeri malzeme ve mühimmat sevkiyatı yaptığını gösteren bilgilere sahibiz." dedi.

Kirby, Kuzey Kore'nin bu destek karşılığında Rusya'dan çeşitli askeri teknolojiler, füzeler ve zırhlı araçlar dahil olmak üzere askeri ekipman talep ettiğine inandıklarını belirtti.

Editör: Mevlüt Peker