2023-2024 eğitim öğretim yılı sonunda Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'na göre, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılacak merkezi sınav, 2 Haziran'da gerçekleştirilecek.

BAŞVURULAR E-OKUL ÜZERİNDEN

Sınav başvuruları, "e-Okul" üzerinden isteğe bağlı olarak gerçekleştirilecek. Katılım isteğe bağlı olacak, katılmak isteyen öğrenciler, başvurularını elektronik ortam üzerinden ücretsiz yapabilecek. Okul müdürlükleri, başvuru işlemleriyle ilgili öğrencilere rehberlik edecek ve sınav başvuruları, 1 Nisan 2024'e kadar okul müdürlüklerince onaylanacak.

Lgs Sinav 18032024 1

YURT DIŞINDA E-OKUL OLMAYAN OKULLAR İÇİN BAŞVURU

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda eğitim gören öğrenciler ise başvurularını yayımlanan kılavuzda bulunan formu doldurarak yapacaklar. Öğrenciler, başvurularının yapılıp yapılmadığını elektronik ortamdan takip edebilecekler.

SINAVIN KAPSAMI

Sınavda her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınacak. Öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.

Meb1

SINAV UYGULAMA DETAYLARI AÇIKLANDI

Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'na göre, öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına giriş için yapılacak merkezi sınavın detayları belirlendi. İşte, sınavın uygulama aşamaları ve önemli tarihler:

BAŞVURULAR VE ONAYLAMA

Sınav başvuruları, "e-Okul" üzerinden isteğe bağlı olarak gerçekleştirilecek. Başvuruların onay işlemleri ise okul müdürlükleri tarafından yapılacak ve başvuruların onay süreci 1 Nisan 2024'e kadar devam edecek. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda eğitim gören öğrencilerin başvuruları ise özel bir form doldurularak gerçekleştirilecek.

meb-lgs-sinav-tercih-sonuc

SINAVIN KAPSAMI

Sınav, öğrencilerin okuduğunu anlama, yorumlama, problem çözme gibi becerilerini ölçmek amacıyla her alandan belirlenen kazanımlara dayalı sorular içerecek.

GİRİŞ BELGELERİ VE KİMLİK KONTROLÜ

Sınava katılacak öğrencilerin giriş belgeleri, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenecek ve öğrencilere teslim edilecek. Öğrenciler, sınava gelirken fotoğraflı onaylı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulunduracaklar.

sinav-gozetmen-19122023

SINAV SAATLERİ VE UYGULAMA

Sınavın birinci oturumu saat 9.30'da, ikinci oturumu ise saat 11.30'da başlayacak. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek.

SONUÇLARIN AÇIKLANMASI

Sınav sonuçları, 28 Haziran 2024'te "www.meb.gov.tr" internet adresinden duyurulacak. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

Editör: Mevlüt Peker