Tayland mutfağına özgü, muhteşem bir lezzete sahip ve ferahlatıcı özelliği bulunan Limon otu çorbası, adını aldığı limon otundan, sarımsak, biber ve zencefil gibi malzemelerden oluşuyor.

LİMON OTU ÇORBASI MALZEMELERİ

Limon otu çorbası yapılışına geçmeden önce, ilk olarak limon otu çorbası malzemelerini hazırlayalım:

Limon otu (1/2 su bardağı) ince doğranmış
Kırmızı biber (1 adet) ince doğranmış
Soğan (1 adet) ince doğranmış
Sarımsak (2 diş) ince doğranmış
Zencefil (1/4 su bardağı) rendelenmiş
Sıvı yağ (2 yemek kaşığı)
Et suyu (4 su bardağı)
Limon suyu (1 yemek kaşığı)
Tuz (tercihe bağlı olarak göz kararı)
Karabiber (tercihe bağlı olarak göz kararı)

LİMON OTU ÇORBASI YAPILIŞI

-Bir tencerede orta ateşte sıvı yağımızı ısıtıyoruz.
-İnce ince doğradığımız soğan ve sarımsağı ekliyor ve yumuşayıp hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
-Limon otu çorbamıza ismini veren limon otunu, kırmızı biberi ve zencefili ekliyor ve birkaç dakika daha kavuruyoruz.
-4 su bardağı et suyumuzu ekledikten sonra kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra kısık ateşte 15 dakika kadar pişiriyoruz.
-1 yemek kaşığı limon suyumuzu, arkasından tuz ve karabiberimizi de ekleyerek çorbamızı tatlandırıyoruz.
-Limon otu çorbasını sıcak olarak servis ediyoruz.

Ayrıca damak tadınıza göre, isteğinize bağlı olarak şunları da yapabilirsiniz:

-Limon otu çorbası Tayland’a özgü bir yemek olduğu için yörede genellikle karides, mantar ya da tavuk gibi malzemeler ekleniyor. Siz de deneyebilirsiniz.
-Limon otu çorbanızın akışkan değil de daha kremsi olmasını istiyorsanız 1 ya da 2 su bardağı süt ya da krema ekleyemeniz uygun olur.
-Limon otu çorbasının daha tatlı bir lezzete sahip olması için 1 çay kaşığı şeker de ekleyebilirsiniz. Bilenler bilir: Genellikle bu yöntem, menemen gibi yemeklerde da denenir.

LİMON OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Limon otunun sağlık üzerindeki etkilerine göz atalım:

SİNDİRİM SİSTEMİNE DESTEK

Limon otu, doğal içeriği ile sindirim sistemini destekleyen ve rahatlatıcı etkiler sunan bir bitkidir. Mide ağrıları, şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarının hafifletilmesinde etkili olabilecek bu bitki, içerisinde bulunan mentol ile sindirim sistemini rahatlatarak ağrı ve rahatsızlıkları azaltabilir.

ANTİOKSİDAN GÜCÜ

Sağlık açısından önemli bir yere sahip olan limon otu, antioksidan özellikleriyle dikkat çekmektedir. Vücuttaki serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruma sağlayarak, enfeksiyonlarla mücadele edebilir ve kardiyovasküler sağlığı destekleyebilir.

İDRAR SÖKTÜRÜCÜ VE ANTİBAKTERİYEL ETKİLER

Limon otunun idrar söktürücü etkileri, vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı antibakteriyel özellikler sunarak, bu tür sağlık sorunlarına karşı etkili bir doğal çözüm olabilir.

AĞRI KESİCİ ÖZELLİKLERİ

Baş ağrısı, kas ağrısı gibi çeşitli ağrı türlerinde rahatlama sağlayabilecek limon otu, anti-enflamatuar özellikleri sayesinde ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Rosmarinic asit içeriği ile bağışıklık sistemi fonksiyonunu artırarak ağrıların azalmasına katkıda bulunabilir.

DEPRESYON VE KAYGIYA KARŞI

Doğal sakinleştirici etkileri ile bilinen limon otu, depresyon ve kaygı bozukluklarıyla mücadelede yardımcı olabilir. Ruh halini iyileştirici ve sakinleştirici özellikleriyle zihinsel sağlığın desteklenmesinde rol oynayabilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Limon otunun anti-bakteriyel ve anti-viral özellikleri, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlarla daha etkili bir şekilde mücadele etmesine yardımcı olabilir. A ve C vitaminleri açısından zengin olan bu bitki, görme sağlığını ve cilt sağlığını iyileştirebilir, aynı zamanda vücudu enfeksiyonlara karşı koruyabilir.

LİMON OTU NEYE BENZER?

Limon otu nasıl bir şey? İlk bakmada limon otu olduğunu nasıl anlarız? Cevabı çok basit ve çok pratik. Limon otu; pırasa ve yeşil soğan sebzeleri arasında bir görünüme sahip.

LİMON OTU NASIL TÜKETİLİR?

Limon otu; limon otu çorbası dışında, çay olarak da tüketiliyor. Hatta en çok tüketimi de çay şeklinde oluyor. Limon otu yapraklarını kaynar suya ekliyoruz ve birkaç dakika bekletiyoruz. Ancak kesinlikle kaynar su ateş üzerindeyken bunu yapmıyoruz, zira limon otu yanacak, hem ağız tadınızı bozacak hem de beklenilen fayda hedefine ulaşamayacak. Sıcak ya da soğuk olarak da tüketilebilir.

Baharat olarak kullanılabilir: Limon otunun yaprakları; sebze yemeklerinde, salatalarda, balık, et ya da tavuk yemeklerinde baharat olarak kullanılıyor.

Taze yapraklar şeklinde kullanılabilir: Bu yöntem aslında usta şeflerin yemek sunumunda çok sık başvurduğu bir lezzet ve estetik. Limon otunun yapraklarını siz de yemeklerin üstüne serperek ya da çiğ olarak bırakabilirsiniz. Limon otu yaprakları tüketilebilir yapraklardır.

Esans olarak da kullanılıyor: Limon otu esansı birçok yiyecekte esansımsı tatlandıcı olarak kullanılıyor. Dondurmalarda, içeceklerde, kurabiyelerde, keklerde ve tatlılarda zaman zaman bu lezzeti almış bile olabilirsiniz.

Yağ olarak kullanımı: Limon otu yağının faydalı oluşu ve kendine özgü kıvama sahip olması sebebiyle masajlarda ve cilt bakımında kullanılıyor.

LİMON OTU ÇAYININ TADI NASIL?

Limon otu çayının tadı, nane limon arasında bir tada sahip. Yani aslında pek de yabancısı olmadığınız bir tat. Limon otunu tüketmeden önce, başka bir sağlık sorununa yol açacak tıbbi durumunuz varsa ya da ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmanızda yarar var.

Editör: Mevlüt Peker