Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıda sektöründe KDV istismarını önlemek amacıyla yeni bir düzenlemeye gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile lokanta, kafe ve pastanelerin yiyecek ve içecek satışlarında uygulayacakları KDV oranı netleştirildi.

YÜZDE 10 KDV UYGULAMASI HER DURUMDA GEÇERLİ

Düzenlemeye göre, yiyecek ve içecek hizmeti sunan lokanta, kafe ve benzeri işletmeler, kendi hazırladıkları ürünler başta olmak üzere, dışarıdan temin ettikleri yiyecek ve içeceklerde de KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacak. Alkollü içeceklerde ise bu oran yüzde 20 olarak uygulanacak. İşletmeler, telefon veya internet üzerinden yapılan siparişlerde de aynı KDV oranını kullanacak.

İŞYERİ RUHSATI OLMAYAN YERLER DE DAHİL

Ayrıca, işyeri ruhsatı olmaksızın müşterilere hizmet veren alanlarda sunulan yiyecek ve içecek hizmetleri de bu kapsamda değerlendirilecek. Böylece, tüm ilgili işletmeler için KDV hesaplama yöntemi standardize edilmiş olacak.

DENETİMLER SUİSTİMALLERİ ORTAYA ÇIKARDI

Denetimler, bazı işletmelerin et, su, meyve suyu gibi ürünleri yiyecek ve içecek olarak göstermeyip, KDV oranını yüzde 1 olarak hesapladığını ortaya çıkardı. Yeni düzenleme ile KDV oranlarında bir artış olmaksızın, bu tür yanlış uygulamaların ve suistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

YENİ DÜZENLEMENİN YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHİ

Yapılan düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve sektördeki KDV uygulamalarını daha şeffaf ve denetlenebilir hale getirecek.

Editör: Mevlüt Peker