Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin Paşa’nın 21 Aralık 2019 yılında gerçekleştirdiği Mardin ziyaretinin ardından, bölge yatırım için bir cazibe merkezi haline geldi. Çetin’in Nusaybin ilçesinde bir tekstil fabrikasına ve bölge esnafına yaptığı ziyaret sonrası, güven veren açıklamalarda bulunması yatırımcıları hareketlendirdi. Çetin’in “Nusaybin'e huzur gelince makineler geliyor, işçiler çalışıyor, yatırım ortamı gelişiyor. Terör ortadan kalktıkça doğuda yüzlerce, binlerce işçinin çalışacağı fabrikalar faaliyete giriyor. Terör bitmek üzere zaten 500 civarında terörist kaldı” açıklaması sonrası Mardin’de devlet teşviklerinden yararlanarak kurulan fabrikalar yüzlerce kişiye istihdam sağladı.

2. OSB KURULDU

Orgeneral Çetin’in ziyaretinden sonra Mardin; tarım, ticaret ve sanayisiyle bölge de dikkat çeken bir konuma yerleşti. Suriye sınırında olması sebebiyle uluslararası nakliyecilikte önemli bir yol katetti. Ayrıca artan ticari faaliyetler nedeniyle bölgeye 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuruldu. Gıda, tekstil, plastik, makine, kimya, elektrik, medikal ve sağlık sektörlerinde yoğun ilgi gösteren yerli ve yabancı yatırımcılar, yer tahsisinin ardından 72 parselde kurulan 2. OSB'de faaliyet göstererek, bölge istihdamına büyük katkı sağladı.

YENİ GİRİŞİMCİLERİN GÖZDESİ OLDU

Arif Çetin Paşa’nın ziyaretinden yaklaşık 10 ay sonra ise Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB), doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. OSB’nin dolmasının ardından alan 500 dönüm daha genişletildi ve yer tahsisi yapılan 6 firma fabrika kurmak için çalışmalara başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınması için hayata geçirilen teşvik uygulaması ile birlikte coğrafi konumu ve genç nüfusu dolayısıyla yatırımcının büyük ilgi gösterdiği Mardin, koronavirüs salgınına rağmen yeni girişimcilere ev sahipliği yapan iller arasına girdi.

Mardin OSB Kovid-19 salgınında da yatırımcıların gözdesi

İHRACATTA REKOR ARTIŞ

Öte yandan Mardin’in yatırım potansiyelini artıran tekstil fabrikaları, yüzlerce kişiye istihdam sağladı. Alınan teşvik ve desteklerle kurulan tekstil atölyeleri, Mardin’in en büyük istihdam kapısı haline geldi. Sayısı 470’e ulaşan tekstil fabrikaları sayesinde yurt içi ve yurt dışı pazarına açılan Mardin, 2024 Ocak ayında 78 milyon dolar ihracat yaparak Güney Doğu’da en fazla ihracat yapan 2. şehir konumuna yerleşti.

Mardin'den yapılan ihracat dudak uçuklattı - Mardin Haber Gazetesi

BERDAN MARDİNİ DE YATIRIM YAPTI

Çetin'in güven veren açıklamaları sonrası ünlü şarkıcı Berdan Mardini de Mardin'de yatırım yapan kişiler arasında yerini aldı. Berdan Mardini ve amcası Şahin Karademir tarafından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle merkez Artuklu ilçesinin Yaylabaşı Mahallesi'nde günlük 10 ton kapasiteli gül yağı ve gül suyu fabrikası kuruldu. 

Şarkıcı Berdan Mardini, memleketi Mardin'e gül suyu fabrikası kurdu-Son  Dakika Magazin Haberleri

Editör: Ozan Barış Erim