Türkiye'nin büyük bölümü kış ortasında baharı yaşıyor. İstanbul'da pazar günü termometreler 22 dereceyi gördü. Uzmanlar iklim krizine dikkat çekiyor ve yaşanan durumun bazı olumsuzluklara yol açabileceğini belirtiyor.

Marmarada Musilaj Tehlikesi Sicakliklarin Artmasi Olumsuz Etkiliyor 26 S U B A T2024 3

MARMARA'DA MÜSİLAJ TEHLİKESİ
Uzmanların dikkat çektiği bir başka nokta da yüksek seyreden deniz suyu sıcaklıkları. Bu durum özellikle Marmara'da müsilaja uygun zemin hazırlayan etkenlerden biri.

UZMANINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Müsilaj tehlikesine dikkat çeken Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fak. Öğr. Üyesi  Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Üç tane temel tetikleyicinin burada rol oynadığını biliyoruz. Birincisi deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki artışlar. Bu devam ediyor. İkincisi, deniz şartlarındaki durağanlık veya Marmara denizinin orijinal yapısı. Üçüncüsü de denize bizim saldığımız atıklar. Denizdeki azot-fosfor yükünün artmasıydı. 22 maddelik Marmara Denizi eylem planını amasız, fakatsız, lakinsiz uygulamadıktan sonra; ki onun 14 tanesi atık yükünün azaltılmasıyla ilgilidir, bu müsilaj tehlikesi hep karşımıza çıkmaya devam edecek. Kıyı alanlarının kullanımını deniz eko sistemi mantığıyla düşünmemiz lazım. Ve kesinlikle eko sistem esaslı balıkçılığa geçmemiz gerekiyor." dedi.

Editör: Yağmur Güzel