Marteniçka, Bulgaristan'a özel bir gelenek olarak her yıl baharın gelişini karşılamak için kullanılmaktadır. Marteniçka, Mertenitsa ismiyle de bilinmektedir ve Bulgarlar Marteniçkaları baharın gelmesine yakın sevdiklerine hediye ederler. Marteniçka kullanımı, güzel dileklerle baharı karşılamak için  son dönemlerde ülkemizde de yaygın bir hale gelmiştir. Peki Marteniçka ya da Martenitsa nedir, ne için kullanılır? Marteniçka bilekliğinin anlamı nedir? İşte detaylar..

Marteniçka 3

Marteniçka Nedir?

Marteniçka, kırmızı ve beyaz iplerden yapılan, baharın gelişini karşılamak için takılan bir bilekliktir. Baharın başlamasıyla birlikte Marteniçka takıldığında dileklerin gerçek olacağına inanılan Bulgaristan'a has bir gelenektir. Martenitsa ya da Marteniçka, 1300'lü yıllardan beri baharın gelişini kutlamak için kullanılmaktadır.

Marteniçka 2

Bulgarlara göre, baharın gelişiyle Geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlar. Baba Marta, Bulgaristan’a has çok eskiye dayanan bir gelenektir. Bu günde Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına “Martenitsa” olarak adlandırılan kırmızı ve beyaz ip bileklikleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Martenitsalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder.

Marteniçka 5

Marteniçka Ne Anlama Gelir?

Marteniçkalar, sağlıklı ve güçlü bir yıl geçirmek için kişiler tarafından takılırken, evcil hayvanlara da takılmaktadır. Marteniçka, yıl boyunca bereket ve bolluk olması için meyve ağaçlarına ve evlere asılır. İlk martenitsalar, başka takı ve detaylar kullanmadan, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırmış ve nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırmış. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı-beyaz sicime altın veya gümüş para bağlanırmış, bu da hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılırmış.

Marteniçka 4

Marteniçka, Türkiye'ye göç eden Bulgarlar tarafından baharın gelişine özel hediyeleşilmesiyle ülkemizde de popüler hale gelmiştir. Göçmenlerin aktarımıyla Türkiye'de de uygulanmaya başlayan marteniçka geleneği, kırmızı beyaz iplerden marteniçka yapımını da popüler hale getirmiştir.

Marteniçka 6

Marteniçka Ne Zaman Takılır?

Baharın gelişini güzel dileklerle karşılamak için kullanılan Marteniçka bileklikleri, 1 Mart'tan başlayarak martın sonuna kadar takılmaktadır. Marteniçka geleneğine göre, Martenitsalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınır.

Marteniçka 8

Marteniçka Bilekliği Hangi Bileğe Takılır?

Marteniçka, genellikle sol bileğe takılmakla birlikte, her iki bileğe de takılabilen kırmızı ve beyaz yün iplerden yapılmış bilekliktir.

Marteniçka 9

Marteniçka Takarken Nasıl Dilek Dilenir?

Marteniçkalar el ile yapılan ve hediye edilen kırmızı beyaz ip bilekliklerdir. Marteniçka bilekliği takılırken, mütevazı bir dilekle bileğe bağlanır.

Editör: Nurseli Fırat