Tam gün eğitim sistemine sahip okullarda 6. ve 9. sınıf öğrencilerinin TÜRKÇE ve TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI sınavları 09:40'ta, MATEMATİK sınavları ise 11:00'de başlıyor. İkili öğretim sistemindeki okullarda sabahçı grupta yer alan öğrenciler tam gün eğitim sistemindeki okullarda okuyan öğrencilerle aynı saatlerde sınava başlayacaklar. Öğleden sonra grubunda bulunan 6. ve 9. sınıf öğrencileri için TÜRKÇE ve TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI sınavları 14:00'te, MATEMATİK sınavları ise 15:20'de başlıyor.

Ortak sınavların ne zaman ve saat kaçta yapılacağı soruları öğrencilerin gündeminde yer almaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ortak sınavlar için belirlenen sınav saatleri, 26-27 Aralık tarihlerinde sınavlara girecek öğrenciler tarafından merakla bekleniyor. Birinci dönem birinci sınavları 30 Ekim - 10 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılmıştı. MEB tarafından birinci dönem ikinci ortak sınavlar ise bu hafta yapılacak. Bakanlık tarafından hazırlanan sorular sınav günü okullara teslim edilecek ve sınavlar okullar tarafından gerçekleştirilecek. Sınavların ardından öğrenci cevap kâğıtları değerlendirilmek üzere il değerlendirme merkezlerine gönderilecek. Peki, ikinci ortak sınavlar ne zaman ve saat kaçta yapılacak?

Ortak sınav tarihleri MEB tarafından açıklandı. Bu kapsamda ortaokul ve liselerde "ülke geneli", "il ve ilçe geneli" ve "okul geneli" olmak üzere 3 farklı ortak yazılı sınav yapılacak. 2023-2024 eğitim-öğretim yılının ilk döneminin ikinci yazılı sınavları bu hafta başlıyor. Peki, ortak sınavlar ne zaman?

ORTAK SINAV TARİHLERİ VE SAATLERİ

6. sınıf Türkçe ve matematik sınavları ülke genelinde 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik sınavları ise 27 Aralık 2023 Çarşamba günü yapılacak. Bu düzenlemeler kapsamında sınavlar "Milli Eğitim Bakanlığı 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Birinci Dönem İkinci Yazılı Sınavları (Ülke Geneli Ortak) Kılavuzu"na göre gerçekleştirilecek. Sonuçlar, sınav tarihinden itibaren 10 gün içinde ilan edilecek ve ortakyazilisinav.meb.gov.tr internet adresinden branş öğretmenleri tarafından indirilerek öğrencilere iletilebilecek. Sınavlara katılmayan öğrencilerin bilgileri sınav bittikten sonra e-Okul sistemine girilecek.

Bakanlık tarafından yapılacak ortak yazılı sınavların soruları Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak okullara gönderilecek. Sınav, okullarda görevlendirilen öğretmenler tarafından gerçekleştirilecek. Özel okul öğrencileri de ortak yazılı sınava girecek. Ortak yazılı sınav sonuçları ilgili branş öğretmeni tarafından e-Okul sistemine girilecek.

SINAV SONUÇLARI HARF NOTLARI

Sınav sonuçları harf notu olarak değerlendirilecek ve karneye yansıtılacaktır. Ortak yazılı sınav ve mazeret sınavına geçerli bir mazereti olmaksızın katılmayan öğrenciler not ile değerlendirilmeyecek. Sınava girmeyen öğrencilerin not hanesine "G", kopya çeken öğrenciler için ise "K" notu yazılacak ve bunlar ortalamaya dâhil edilecek.

ORTAK SINAV SAATLERİ

Tam gün eğitim yapılan okullarda 6. ve 9. sınıf öğrencilerinin Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı sınavları 09:40'ta, matematik sınavları ise 11:00'de başlayacak. İkili öğretim yapan okullarda sabahçı gruptaki öğrenciler tam gün eğitim yapan okullardaki öğrencilerle aynı saatlerde sınava gireceklerdir. Öğleden sonra grubunda yer alan 6. ve 9. sınıf öğrencileri için Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı sınavları 14:00'te, matematik sınavları ise 15:20'de başlayacak. İkili öğretim sistemine sahip okullarda aynı sınıf seviyeleri için ortak sınavlar düzenlenecek ve aynı konu-soru dağılım tablosundan hazırlanan eşdeğer ama farklı sorulardan oluşan sınavlar yapılacak.

Editör: Mevlüt Peker